Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Necroza dentara – ce este si de ce nu trebuie neglijata

18 decembrie 2014
Share

Necroza dentara se refera la moartea materialului din interiorul unui dinte, care poate cauza durere intensa si disconfort pentru pacient. Aceasta afectiune poate fi rezultatul unor complicatii aparute in urma unor carii, fracturi ale dintilor ori traume dentare si poate fi luata in considerare ca un posibil diagnostic daca un pacient se plange de o durere de dinti persistenta.

Instrumentele de diagnosticare utilizate pentru a identifica necroza dentara pot include examenul fizic, imagistica, precum si sondarea cu ajutorul instrumentelor dentare, pentru a colecta probe si a determina natura traumei. Tratamentul este important pentru a preveni alte complicatii si pentru a elimina durerea pacientului.

Simptome si efecte

Aceasta afectiune se localizeaza initial in pulpa dentara care, de obicei, provoaca senzatii dureroase si iritatie. Odata avansata, necroza dentara distruge celulele pulpei dentare, iar apoi se poate raspandi si in zona maxilarului. Unii pacienti dezvolta abcese sau o zona umflata umpluta cu puroi in interiorul maxilarului. Acestea pot fi, la randul lor, foarte dureroase. Persoanele care sufera de aceasta afectiune vor simti umflaturile din zona maxilarului si vor avea probleme atunci cand mananca, din cauza durerii asociate.

In stadiile incipiente, afectiunea trebuie tratata pentru a opri inflamatia si a preveni progresia acesteia. Daca pacientul nu primeste ingrijire medicala de specialitate, boala se poate raspandi, iar acesta poate dezvolta modificari de culoare in jurul dintelui implicat. Abcesele pot provoca un miros suspect si durere ascutita care il va determina, in cele din urma, pe pacient, sa se prezinte la un medic stomatolog.

Cum se trateaza

necroza-dentara-2Obturarea canalului radicular este un exemplu comun de terapie endodontica. Insa doar eliminarea necrozei nu este suficienta, pentru ca dintele ar putea deveni instabil si ar fi inca predispus la infectii si complicatii. In schimb, stomatologul elimina cu grija necroza si apoi umple dintele cu un material de etansare, pentru a-l izola de la posibile infectii si inflamatii viitoare.

Pacientii vor avea nevoie de mai multe zile pentru a se recupera dupa o asemenea procedura, trebuind sa fie atenti la ceea ce mananca si beau timp de mai multe saptamani, cat timp gura si maxilarul se vindeca.

Netratarea necrozei dentare poate duce la complicatii medicale grave, precum inflamarea tesutului. Abcesele se pot rupe, expunand pacientul la un risc de infectare profunda, precum si la deteriorarea permanenta a oaselor de la nivelul maxilarului. De asemenea, infectiile dentare severe pot cauza endocardita, o afectiune a muschiului cardiac, care poate pune viata in pericol.

Mircea Doaga

Sursa: wisegeekhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.