Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Molarul de minte: cand trebuie extras?

Dr. Claudiu Lupaşcu, medic stomatolog coordonator, LLLDental, www.llldental.ro
18 noiembrie 2022
Share
Molarul de minte: cand trebuie extras?

Nu sunt cele mai utile masele, pentru ca nu ajuta la mestecat, cauzeaza deseori probleme, mai ales dureri, dar, cu toate acestea, nu este recomandat sa renuntati la molarii de minte inainte de a incerca sa-i tratati. Si asta mai ales daca este vorba despre molarii de minte inferioari.

Sigur ati auzit in jurul dumneavoastra multe persoane care se plangeau ca au ori au avut probleme cu molarii de minte – de la disconfort si durere la molarii inclusi in gingie sau care inghesuie restul dintilor de pe arcada. Este drept, molarii de minte nu se numara printre cei mai utili dinti ai nostri. In majoritatea cazurilor, cresc stramb sau se cariaza foarte repede, din cauza ca maxilarul s-a micsorat de-a lungul evolutiei omului. Mai mult, oamenii de stiinta spun ca este posibil ca generatiile viitoare sa nu mai aiba deloc molari de minte. Asta in conditiile in care, in zilele noastre, deja aproximativ 35% dintre oameni se nasc fara acestia.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena pasta pentru dinţi sensibili de la Foramen. Conţine nitrat de potasiu, agent de desensibilizare eficient, care creează un film în jurul dinţilor, înlăturând hipersensibilitatea dentară.

Intai tratament, apoi extractie

Pana atunci insa, este bine sa stiti ce sa faceti daca aveti sau veti avea probleme cu unul sau mai multi molari de minte si in ce situatii este indicata extractia acestora. Este important sa retineti ca nu trebuie extras orice dinte cu probleme, ci doar aceia care nu mai pot beneficia de niciun tratament. Iar aceasta regula este valabila si pentru molarii de minte. Se recomanda extragerea molarilor de minte doar daca sunt cariate, provoaca dureri sau daca, din cauza pozitiei, deranjeaza ceilalti dinti.

La majoritatea oamenilor, molarul de minte se cariaza des si din cauza ca nu-si indeplineste functia, respectiv masticatia, dar si pentru ca e slab mineralizata.

Este drept insa ca accesul la molarii de minte pentru tratament este ingreunat de pozitionarea acestora si, de cele mai multe ori, devine imposibila tratarea lor, asa ca se recurge la extractie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală; recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

molarii de minte

Cel mai periculos nerv

Sfatul stomatologilor este sa nu renuntati la molarii de minte decat daca, intr-adevar, va creeaza probleme. Si sustinem aceasta recomandare cu si mai multa tarie in cazul extractiilor molarilor de minte inferiori, atunci cand pacientul trebuie sa cunoasca riscul legat de prezenta nervului alveolar inferior in vecinatatea radacinilor molarilor. Lezarea accidentala a acestui nerv poate duce la afectarea sensibilitatii unei portiuni din buza inferioara. In ceea ce priveste extractiile propriu-zise, specialistii recomanda extractiile atraumatice, deoarece lezeaza cel mai putin osul si tesuturile moi din jurul dintelui.

Sfatul specialistului

Daca totusi ajungeti sa aveti una sau mai multe extractii de molari de minte, atunci sigur va vor fi utile sfaturile de mai jos:

  • Pastrati compresele sterile peste locul extractiei cat este recomandat (1-2 ore).
  • Igiena se mentine doar clatind usor cu apa de gura cu clorhexidina incepand din a doua zi!
  • Puteti manca dupa 2 ore de la extractie daca a trecut efectul anesteziei, dar cu grija sa nu intre resturi alimentare in plaga.
  • Evitati efortul fizic si alimentele fierbinti sau prea reci care pot produce hemoragie.
  • Puteti ajuta vindecarea gingiei cu geluri speciale. Potrivit unor statistici, pana la 25% dintre europeni nu au molarii de minte chiar de la nastere, iar in cazul asiaticilor, procentul creste pana la 40%. In randul inuitilor din zona arctica a Canadei, Groenlanda si Alaska, aproape una din doua persoane nu are molarii de minte.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.