Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Ponturi pentru o respiratie proaspata

4 aprilie 2014
Share

O respiratie proaspata este la fel de importanta ca un zambet sanatos si frumos. In unele situatii, este o carte de vizita pentru stima de sine dar, in acelasi timp, poate fi o provocare. Fie ca vorbim de un miros neplacut al respiratiei dupa ce au fost consumate anumite alimente, fie de senzatia de disconfort dimineata, majoritatea se confrunta cel putin o data cu acest inconvenient.

Principala cauza a respiratiei urat mirositoare este acumularea de bacterii in cavitatea bucala, atat la nivelul dintilor, cat si al gingiei si limbii. In timp, daca nu se efectueaza periajul dentar regulat, acestea se multiplica si emana acel miros neplacut specific, denumit, in termeni medicali, halena. Exista si alte cauze, printre care: depunerea tartrului, afectiunile gingivale si cariile. Bauturile acidulate, cafeaua sau alcoolul scad nivelul pH-ului in cavitatea bucala, creand un mediu propice pentru multiplicarea bacteriilor. Solutia: clatirea cu apa plata imediat dupa consumul lor.

 

·   Igiena orala corecta

Periajul nu este suficient pentru o respiratie proaspata, ritualul recomandat pentru o igiena orala corespunzatoare presupunand folosirea cu regularitate a atei dentare si a apei de gura. Este recomandat periajul dintilor de cel putin doua ori pe zi, pentru a se Indeparta placa bacteriana si resturile alimentare de pe dinti. Este indicata folosirea a doua periute – una pentru periajul de seara si una pentru cel de dimineata. Periajul de baza este de cel de seara, inainte de culcare, deoarece bacteriile ar gasi pe durata somnului cele mai bune conditii de dezvoltare: caldura, umezeala, intuneric si substrat alimentar.La final, clatiti cavitatea bucala cu apa de gura, timp de cateva secunde.

Aceasta va ajuta la indepartarea si prevenirea acumularii de placa bacteriana in zonele in care periuta are un acces ingreunat: spatiile dintre dinti (mai ales atunci cand dintii sunt inghesuiti) sau spatiile dintre radacini, ce apar odata cu retractia gingiei. Periati si limba sau folositi un dispozitiv special pentru asta, pentru a indeparta eficient depunerile care pot genera mirosuri neplacute.

 

·   Guma de mestecat

Dupa masa, daca nu aveti acces la periuta si pasta de dinti, puteti apela la guma de mestecat, ca solutie rapida pentru o respiratie proaspata. In meniu, optati pentru cat mai multe legume si fructe crude bogate in fibre, pentru ca maseaza gingiile si curata dintii. Exista si solutii temporare pentru a elimina halena. Pe langa guma de mestecat, puteti folosi dropsuri sau spray-uri mentolate, insa acestea elimina efectele pe termen scurt, fara a elimina cauza.

 

·   Controale periodice la medicul dentist

Faceti o vizita medicului stomatolog cel putin o data la 6 luni, daca nu aveti probleme semnificative cu dantura. Veti descoperi impreuna posibilele cauze ale halenei si veti putea stabili un plan de tratament.

 

·   Importanta detartrajului

Ponturi pentru o respiratie proaspataTartrul se depune pe suprafata dintilor, dar si sub nivelul gingiei, proces favorizat de saliva cu vascozitate mare, de plombele care depasesc marginile cavitatii, de lipsa masticatiei pe dintii respectivi sau de periajul dentar incorect. Acesta favorizeaza instalarea bacteriilor, care vor genera ulterior o respiratie deloc placuta. Acesta nu mai poate fi indepartat acasa prin periaj, ci doar in cabinetul dentar printr-un detartraj profesional. Trebuie sa elimine depunerile si sa lase in urma o suprafata dentara neteda, care sa intarzie depunerea placii bacteriene. Este indicat un detartraj o data la sase luni pentru persoanele cu o dantura sanatoasa, iar la trei-patru luni pentru fumatori sau cei cu probleme parodontale.

Daca respiratia urat mirositoare persista chiar si cu o igiena orala corecta ori cu mentinerea unei hidratari corespunzatoare a intregului organism, este posibil sa existe si alte cauze care declanseaza aceasta afectiune, pe langa gingivita sau carii.

 

Adriana Mocanu

Igienist principal

Clinica LLL Dental

www.llldental.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.