Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Top 3 afectiuni dentare: iata cum pot fi prevenite

1 noiembrie 2021
Share
Top 3 afectiuni dentare: iata cum pot fi prevenite

Infectiile dentare sunt probleme carora oamenii nu le acorda suficienta atentie, cel putin in prima faza. Putini sunt cei care stiu ca astfel de afectiuni se pot extinde si la alte organe si se pot trasforma in probleme de sanatate generalizate, avand consecinte grave.

Aceste infectii sunt uneori asimptomatice, dar pot fi depistate usor prin controale stomatologice, o data la sase luni. La inceputul anului 2010, s-a lansat, la nivel mondial, o campanie de prevenire a cariei dentare. Au fost demarate programe de informare in ceea priveste igiena dentara ca mijloc principal de combatere a cariei dentare. Foarte important de stiut este ca, pe langa periajul dentar, ce trebuie realizat de cel putin doua ori pe zi, ata dentara si apa de gura trebuie sa completeze ritualul zilnic de ingrijire corecta a cavitatii bucale.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat ca 80% din populatia globala este afectata de caria dentara. In ultimii 30 de ani s-a inregistrat o crestere semnificativa a aparitiei proceselor carioase in randul populatiei, din cauza cresterii consumului de bauturi acidulate si a produselor cu zahar rafinat.

   1.    Caria dentara

Din pacate, caria dentara este inca cea mai comuna afectiune dentara. Cauzele aparitiei proceselor carioase sunt in general dieta dezechilibrata si igiena orala precara. Este important sa stim ca orice carie poate afecta grav structura dentara. Pentru a preveni aparitia ei, in primul rand trebuie sa respectati o igiena corecta si riguroasa a danturii. Ulterior, evitati, pe cat posibil, alimente compuse din zaharuri rafinate, bomboane, ciocolata, prajituri, inghetata, miere, gem, produse de patiserie etc.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

   2.    Gingivita si parodontoza

Gingivita se manifesta prin inflamarea tesutului gingival din cavitatea orala care, netratata, poate duce la pierderea dintilor de pe arcada. In general, gingivita este o afectiune frecvent intalnita la adulti. Nu este dureroasa si progreseaza destul de lent, ceea ce permite o identificare anevoioasa, mai ales in stadii incipiente. Cauza o reprezinta prezenta bacteriilor care, prin inmultire, duc la formarea placii bacteriene. Existenta acesteia provoaca umflarea gingiei, cauzand sangerari. Igiena orala defectuoasa, fumatul, traumele ocluzale si cariile netratate sunt factori favorizanti. Ca si gingivita, parodontoza poate aparea din cauza tartrului dentar, a fumatului, alcoolului, stresului, alimentatiei deficitare in vitamine si minerale etc. Odata observate semnele care anunta instalarea parodontozei, trebuie sa mergeti de urgenta la medic, care va prescrie tratamentul adecvat.

Se pare ca parodontoza afecteaza, conform statisticilor, aproximativ 70% din populatia adulta la nivel mondial. Gingiile incep sa sangereze spontan, chiar in timp ce mancam, respiratia devine urat mirositoare, apar abcese dentare, gingia din jurul dintilor incepe sa se retraga, dezvelind radacina dentara, si se instaleaza mobilitatea dentara. Odata cu trecerea timpului, duce la degradarea danturii, a tesutului alveolar si a pierderii complete a dintilor de pe arcada.

   3.    Aftele

Aftele prezente la nivelul cavitatii orale sunt caracterizate de eruptii sub forma unor vezicule ce apar la nivelul mucoasei bucale care, ulterior, se vor sparge, provocand ulceratii care ustura si dor, salivatie abundenta, halena (miros neplacut al gurii). Mai rar, determina aparitia febrei si inflamarea ganglionilor din zona in care se localizeaza. Carenta anumitor vitamine (complexul B) din organism poate favoriza o predispozitie in ceea ce priveste aparitia eruptiilor aftoase. Pot fi prevenite prin consumul regulat de fructe si legume, dar si prin evitarea alimentelor sarate, acre sau condimentate si a celor de consistenta dura.

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.