Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Probleme dentare care pot distruge concediul

2 iunie 2022
Share
Probleme dentare care pot distruge concediul

Soare, plaja, destinatii mult asteptate, insa exista cateva aspecte de care trebuie sa tinem cont atunci cand suntem in concediu, pentru a evita o eventuala interventie la nivel dentar, cu atat mai mult cu cat ne poate afecta serios starea de spirit, timpul, dar si „buzunarul”, ceea ce nu ne dorim intr-o astfel de perioada.

Alimentele foarte reci, cum ar fi inghetata sau bauturile racoritoare, ofera o stare placuta atunci cand temperaturile sunt caniculare, dar pot provoca socuri calorice la nivel dentar. Totodata, pot cauza dureri dentare, mai ales daca sunt consumate in viteza sau daca exista leziuni carioase netratate. Aceste dureri pot fi temporare sau de durata, in functie de leziunile produse de efectele cariei in smalt si dentina. Alternanta cald-rece si temperatura scazuta a alimentelor sunt factori determinanti in aparitia durerii.

Nu incercati sa rezolvati problemele dentare pe ultima suta de metri inainte de a pleca in concediu, pentru ca nu intotdeauna si nu orice problema poate fi tratata astfel incat dantura sa fie „ca noua” in doar cateva zile. Si in restul anului trebuie sa mergeti la un control stomatologic si sa respectati pasii pentru o igiena orala corecta.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Foramen pentru îngrijire şi igienă orală, recomandate pentru menţinerea unor dinţi puternici şi a unor gingii sănătoase.

Hipersensibilitatea, cauzata de bauturile carbogazoase

Bauturile racoritoare specifice sezonului cald, in special cele cu aciditate ridicata, pot produce demineralizari la nivelul smaltului, cu aparitia hipersensibilitatii. De asemenea, pot determina si coloratii superficiale ale dintilor. Prin aplicarea unor lacuri si geluri protectoare cu fluor, prin utilizarea apelor de gura, dar mai ales a pastelor de dinti speciale pentru dinti sensibili, putem trata aceste probleme. Prevenirea demineralizarilor aparute in urma consumului de bauturi racoritoare se poate face prin utilizarea paiului si printr-o igiena corecta.

Aerul conditionat, vinovat de aparitia nevralgiei

In timpul verii, utilizam frecvent aparatele de aer conditionat. Exista situatii in care acesta poate provoca dureri dentare atunci cand afecteaza zone ale fetei in care se regasesc ramuri nervoase ale nervului trigemen, de unde si denumirea de „nevralgie de trigemen”. Aerul conditionat trebuie utilizat corect pentru a preintampina astfel de neplaceri, directionand aerul rece spre tavan sau plafonul masinii atunci cand calatoriti. Astfel, evitati contactul direct cu orice regiune a capului.

Probleme dentare care pot distruge concediul

Si maseaua de minte va poate chinui in concediu

Maseaua de minte este denumita si „pseudo-dinte”, fiindca nu are tipare de eruptie si dezvoltare ca ale celorlalti dinti, in sensul ca poate erupe pe arcada de la varsta de 17-18 ani, dar la fel de bine poate aparea si dupa 30 de ani. Durerile se manifesta prin reactii pericoronariene atunci cand erupe sau sunt provocate de retentia resturilor alimentare care, odata ramase in santurile pericoronare, vor produce reactii inflamatorii.

Lucrarile dentare defectuoase pot duce la aparitia granulomului

Lucrarile protetice va pot face surprize neplacute mai ales daca sunt foarte vechi, neingrijite, incorect adaptate sau executate. In timp, aceste lucrari dentare defectuoase pot determina aparitia unor procese cronice ce se manifesta la nivelul radacinii dentare, numite granuloame. Granulomul dentar se poate traduce prin reactii acute, producand dureri ce altereaza starea generala a organismului.

Durerile dentare apar in general cand leziunile carioase duc la complicatii si apar acutizari ale unor procese infectioase, cand se produc distructii si leziuni traumatice dentare (fisuri, fracturi), afectiuni ale gingiilor sau ale articulatiei temporo-mandibulare. Nu plecati in concediu cu un dinte sau mai multi la care s-a format un abces, chiar daca e posibil ca acesta sa fi „trecut” de la sine in prima faza. Abcesul poate reveni cand te astepti mai putin.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.