Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Copiii si frica de dentist: cum scapa de ea

4 ianuarie 2021
Share
Copiii si frica de dentist: cum scapa de ea

Se intampla sa auzim de multe ori parinti care isi ameninta copiii cu celebra expresie: „te duc la nenea doctorul sa-ti faca injectie”. Este una dintre cele mai mari greseli pe care le fac parintii atunci cand vor sa-si sperie copiii in ideea obtinerii unui raspuns ascultator din partea lor.

Este o teama care in acest mod ii va fi implementata copilului de mic. Doctorul va deveni un personaj care vrea sa-i faca rau, nicidecum o persoana care ii va face bine sau va avea grija de sanatatea lui. Mai mult, sunt sanse ca acest sentiment sa fie perpetuat chiar si la maturitate.

Problema este ca multa lume se duce la dentist cu teama, iar frica din pacate nu este justificata sau nu ar trebui sa fie, fiindca exista astazi metode moderne de tratament stomatologic, nedureroase, exista si medici dentisti cu experienta si specializare in lucrul cu micii pacienti, care stiu cum sa reduca la minimum disconfortul psihologic prin rabdare si explicatii pe intelesul celor mici. Exista clinici stomatologice si cabinete dedicate, specializate in tratament stomatologic pentru copii. Asadar, alegeti un medic cu referinte pozitive din partea altor parinti, vorbiti cu medicul inainte de a incepe copilul tratamentul astfel incat dentistul sa cunoasca cat mai multe date despre caracterul copilului pentru a sti cum sa-si aleaga abordarea.

Inca de mic, copilul trebuie sa-l perceapa pe medic drept „personajul pozitiv”

Orice antecedente dureroase suferite de copii in timpul  tratamentului dentar pot avea influente negative din punct de vedere psihic asupra copilului, determinand fobii, accese de anxietate si chiar atacuri de panica. Orice vizita a copilului in cabinetul medicului dentist care in final va fi sortita esecului poate sa devina un motiv in plus de teama fata de stomatolog. E foarte important ca de la cele mai fragede varste copiii sa aiba o perceptie si o atitudine pozitive fata de medicul dentist si sa acorde un interes ridicat atat in ceea ce priveste grija fata de igiena orala, cat si vizitelor regulate la medicul stomatolog.

O educatie potrivita din partea parintilor in ceea ce priveste igiena orala este de mare ajutor mai ales daca incepe cu varsta de 5 ani, cand sunt inlocuiti dintii de lapte cu cei permanenti si copiii incep sa devina constienti ca periajul zilnic si ata dentara indeparteaza placa bacteriana care favorizeaza aparitia cariilor si a bolilor parodontale, dar si ca ii tine departe de medicul dentist.

Cooperarea, distragerea atentiei si participarea parintilor, metode eficiente  

Un stomatolog specializat in pedodontie (stomatologie pediatrica) cunoaste o serie de metode prin care abordeaza copiii veniti la tratament, astfel incat sa le castige increderea si sa se simta confortabil pe scaunul stomatologic. Cooperarea, distragerea atentiei si inclusiv participarea parintilor sunt modalitati ce pot creste increderea celui mic in medicul dentist. Copiii mici se simt in siguranta si au incredere atunci cand parintii sunt in preajma lor, insa nu trebuie distrasi de la comunicarea cu medicul dentist. Nu acelasi lucru este valabil in situatia copiilor mai mari, cand parintii ar trebui sa stea linistiti in sala de asteptare, lasand relatia medic-pacient sa se desfasoare fara implicatie parentala.

Foarte importanta este tehnica laudativa

Copilul trebuie sa fie convins ca in timpul vizitei la dentist face lucruri deosebite care-i aduc laude din partea medicului, iar acesta trebuie sa-i transmita copilului acest lucru. In general, familiarizarea cu cabinetul stomatologic, dar si cu medicul, trebuie sa se realizeze treptat, utilizand tehnici specifice, uneori si sub indrumarea unui specialisti in psihologie infantila. Dentistul trebuie sa-si controlzeze vocea (intonatia, volumul si tonul), reprezentand de obicei cea mai buna metoda de calmare a copilului in momentul in care acesta devine agitat sau nervos.

In practica stomatologica exista situatii in care unii copii necesita imobilizarea usoara a mainilor si picioarelor, dar aceasta tehnica trebuie facuta cu atentie pentru a nu crea panica. Sedarea usoara cu oxigen sau cu protoxid de azot vine in ajutorul copiilor care se tem de dentist, deoarece acest lucru le confera o stare euforica, fiind cooperanti pe intreaga durata a tratamentului. In situatiile in care este nevoie de tratamente extinse, se recomanda alte tehnici de sedare sau o anestezie generala pentru ca tratamentul sa decurga normal, fara alte neplaceri, totul fiind spre binele micutilor.

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.