Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Cum se ingrijesc corect protezele dentare

14 decembrie 2012
Share

Aparitia protezei dentare in viata oricarei persoane poate determina diverse modificari de comportament si perceptie, dar aceste lucruri se intampla la inceputsi doar pentru putin timp, fiindca organismul are o mare si nebanuita capacitate de adaptare.

Proteza dentara reda in primul rand functia masticatorie a maxilarelor si, nu in ultimul rand, recompune imaginea fizionomica a cavitatii orale, element extrem de important in ceea ce priveste impactul psihologic in momentul in care pacientul isi pierde dantura. Proteza dentara imita dantura naturala si este realizata dintr-un material care are aceeasi duritate ca dintii naturali. Intretinerea si curatarea ei ajuta la mentinerea sanatatii tesuturilor pe care se sprijina. Protezele sunt confectionate din materiale de inalta calitate si este foarte important sa le oferim o ingrijire atenta.

In primele zile, va trebui sa purtati proteza tot timpul, chiar si noaptea. Orice proteza noua­ poate crea disconfort in primele saptamani, iar dupa caz, pot aparea usoare iritatii la ­nivelul limbii. Dupa perioada de acomodare, se poate renunta la ea in timpul noptii pentru a permite gingiilor sa se refaca. In general, nu este recomandat ca proteza sa fie purtata mereu.

 

Care sunt metodele indicate de igienizare a protezelor

Tartrul care se poate depune pe proteza trebuie zilnic indepartat (mai ales la purtatorii fumatori). Se poate folosi o periuta de dinti de o duritate mica sau o perie de unghii impreuna cu apa si sapun pentru a inlatura riscul depunerii de placa bacteriana si a resturilor alimentare. Aceasta este cea mai frecventa metoda de igienizare a protezelor dentare. Nu se recomanda folosirea pastelor de dinti, deoarece contin componente abrazive si matuiesc suprafetele lucioase ale protezei.

De asemenea, pacientii care utilizeaza paste de tip adeziv pentru fixarea protezei trebuie sa asigure o igienizare si o curatare zilnica a acesteia. La ora actuala, exista si metode de intretinere ce folosesc actiunea chimica de dizolvare a partii organice a tartrului prin actiunea anumitor tipuri de substante pe baza de enzime, acizi diluati, peroxizi si hipocloriti alcalini. Aceste substante se comercializeaza sub forma de solutii sau pastile. 

Atunci cand curatati proteza, trebuie sa aveti grija sa nu ­o spargeti. Folositi un prosop mic sau un recipient cu apa, astfel incat, in cazul in care o scapati, sa nu-i produceti daune. Daca totusi se sparge, nu incercati sa o reparati singuri. Exista riscul sa o ­distrugeti definitiv. Indicat este sa curatati proteza seara, inainte de culcare. Pe timpul noptii, trebuie pusa intr-un pahar cu apa rece. Protezele se pot deforma daca se usuca sau daca sunt lasate peste noapte in apa calda.

 

O proteza trebuie schimbata la aproximativ cinci ani

In cazul in care aveti proteza totala, este foarte important sa ingrijiti corespunzator cavitatea bucala. Periati in fiecare dimineata gingiile, limba si cerul gurii cu o periuta foarte moale. Astfel, veti indeparta placa bacteriana si veti stimula circulatia sangvina. In cazul unei proteze partiale, daca depunerile de tartru nu se indeparteaza la timp, se pot extinde si la dintii naturali, favorizand aparitia gingivitei si a cariilor dentare. Daca proteza nu este bine realizata, se misca sau are fisuri, adresati-va imediat medicului dentist. Daca exista acumulari persistente, de tipul unor pete, trebuie sa trimiteti proteza la o curatare si lustruire profesionale. O proteza trebuie schimbata la aproximativ cinci ani si ajustata la doi ani, deoarece oasele maxilarelor si ale fetei sunt in schimbare odata cu varsta. 

 

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.