Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Greseli frecvente in periajul dentar

24 septembrie 2012
Share

Periajul dentar este un obicei pe care ar trebui sa-l constientizam pana in momentul in care el devine un gest reflex, o obisnuinta. Executat de doua ori pe zi, periajul dintilor este metoda cea mai simpla prin care putem pastra sanatatea dintilor si a parodontiului gingival.

Periajul de seara este poate cel mai important periaj dentar si ar trebui sa fie ultimul lucru pe care-l faceti inainte de culcare. Orice ati manca ulterior, interdentar si in cavitatea bucala raman resturi care fermenteaza in timpul noptii, dand nastere unui mediu acid, favorabil dezvoltarii cariilor, a depunerilor de tartru ce pot duce in final la boli gingivale ale caror complicatii pot provoca pierderile dentare. In ceea ce priveste periajul de dimineata, specialistii au pareri diferite, insa va recomandam sa fie efectuat dupa ce luati micul dejun, pentru a fi eficient si a oferi protectie maxima.

Care sunt si cum pot fi remediate?

Neglijenta si lipsa informatiei sunt, de cele mai multe ori, factorii principali in ceea ce priveste greselile in periajul dentar. Iata cateva dintre cele mai frecvente erori, dar si sfaturi pentru a le indrepta.

  • Periuta de dinti necorespunzatoare

Alegerea corecta a unei periute de dinti se face in functie de tipul periutei. Acestea pot fi cu peri moi, medii sau tari (low, medium, hard). Se recomanda in general utilizarea unei periute de tip „medium”, ai carei peri prezinta o rigiditate si elasticitate potrivita. Prin actiunea lor asupra dintilor si gingiei, sa curete placa dentara si sa nu raneasca gingia. Manerul trebuie sa fie confortabil, sa va permita utilizarea cat mai usoara a periutei. Trebuie luata in considerare si capacitatea de deschidere a gurii, astfel incat periuta sa incapa si sa poata fi folosita fara probleme. Gradul de inclinare al perilor nu este important.

  • Durata redusa a periajului dentar

Durata in care se executa fiecare periaj este foarte importanta. Periajul trebuie sa dureze minimum doua minute. In cavitatea bucala avem doua arcade dentare. Impartim fiecare arcada in doua si periem suprafetele fiecarei hemiarcade timp de minimum 30 de secunde. Incercati sa gasiti o activitate in paralel cu periajul pentru a trece timpul mai usor: ascultati muzica, stirile etc.

  • Periajul prea dur sau prea des

Studiile au aratat ca periajul dentar executat de trei ori/zi este ideal, insa ce estemult strica. Periajul excesiv si viguros poate avea efecte negative asupra gingiilor si a dintilor, prin expunerea radacinii dentare, poate cauza iritatii gingivale sau erodarea smaltului. Periajul trebuie efectuat atent, fara sa apasati cu forta pe periuta dentara.

  • · Periajul incorect

Miscarile orizontale viguroase de-a lungul gingiei pot produce abraziuni ale smaltului dentar. Pozitionati perii la 45 de grade pe linia gingiei si executati miscari scurte. Dintii trebuie periati cu miscari de sus in jos si nu stanga-dreapta. Miscarile trebuie sa fie verticale pe suprafetele linguale si vestibulare (exterioare si interioare) ale dintilor, nu orizontale. Suprafetele ocluzale (masticatorii) trebuie periate cu miscari circulare si orizontale. Exista si periute dotate cu suprafete de curatare a limbii. Este important sa va asigurati ca periajul acopera toate zonele si suprafetele dentare in mod egal.

  • · Nu clatiti bine cu apa si nu uscati periuta dupa utilizare 

Bacteriile se pot dezvolta pe o periuta de dinti insuficient clatita. Va puteti expune astfel riscului ca la urmatorul periaj sa introduceti in cavitatea bucala vechile bacterii. Daca periuta de dinti ramane mereu umeda, in aceasta vor ramane bacterii. Evitati acest lucru scuturandbine periuta.

  • · Nu schimbati periuta la timp

Specialistii recomanda sa se schimbe periuta la fiecare trei-patru luni sau chiar mai devreme daca perii acesteia se uzeaza. Cand observati ca perii incep sa-si piarda flexibilitatea si se rup, inseamna ca este momentul sa o schimbati.

Nu este indicat sa umeziti periuta dentara inainte de a va spala pe dinti pentru a nu reduce efectul de spalare, dar este indicat sa va clatiti cu apa de gura dupa periaj, deoarece poate indeparta fluorul lasat de pasta de dinti. Fluorul actioneaza ca un strat protector pentru prevenirea cariilor dentare.

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.