Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Sunt insarcinata. Pot merge la dentist?

29 august 2012
Share

In viata oricarei femei, sarcina inseamna o perioada aparte, in care corpul sufera si suporta modificari, metabolismul isi schimba parametrii astfel incat toate functiile organismului sa sustina si sa contribuie la dezvoltarea fatului.

Graviditatea este o stare fiziologica aparte, ce determina modificari sistemice care au caracter tranzitoriu, modificari ce influenteaza statusul structurilor dentare.

Toate aceste fenomene organice au si efecte adverse mai mult sau mai putin importante, in functie de starea de sanatate si de „zestrea” genetica a gravidei. Modificarile hormonale si scaderea imunitatii in timpul perioadei de sarcina ridica riscul aparitiei afectiunilor cavitatii orale.

Nu este contraindicat sa mergeti la dentist in timpul sarcinii

Tratamentele stomatologice indicate si permise in perioada sarcinii sunt determinate de tipul afectiunii, de perioada de dezvoltare in care se afla fatul si de starea generala a viitoarei mame. Exista multe situatii in care perceptia majoritara ar fi ca tratamentele stomatologice sunt de evitat si contraindicate pe perioada sarcinii, deoarece ar dauna fatului. Asa cum am mentionat, organismul femeii sufera modificari in timpul sarcinii si, din acest motiv, multe gravide asociaza aceasta situatie cu problemele dentare ce apar in aceasta perioada, renuntand totodata la ajutorul medicului dentist. O abordare total gresita din punctul nostru de vedere.

Medicul dentist trebuie sa stie in ce tip de afectiune poate interveni si ce tratament stomatologic poate executa in cazul unei gravide. Urgentele se pot trata si trebuie rezolvate, deoarece o infectie dentara se poate propaga in tot organismul pe cale sangvina, fiind daunatoare fatului.

In primul trimestru de sarcina evitati interventiile stomatologice

In general, este indicat sa evitati tipurile de tratamente stomatologice de rutina sau cele de natura estetica. Pot suporta amanare. In perioada de dezvoltare a organelor fatului, numita  organogeneza, respectiv in trimestrul 1 de sarcina, este indicata amanarea interventiilor stomatologice. Acestea trebuie temporizate pana cand se incheie perioada de organogeneza (trimestrul 2).

Scopul acestei amanari este de a evita riscul avortului spontan sau aparitia unor anomalii de dezvoltare din cauza stresului, dar si utilizarii unor substante cu efect teratogen (de exemplu, arsenic, amalgam de argint, anestezice cu un continut ridicat de adrenalina injectate intravascular, anumite tipuri de antibiotice). Clorhexidina prezenta in apele de gura trebuie si ea evitata. S-au facut teste pe un lot de soareci de laborator si studiile au aratat ca substantele dentare folosite in gelurile pentru albirea dintilor au efect teratogen.

Nu in ultimul rand, trebuie luat in calcul si asa-numitul sindrom de compresie a venei cave inferioare. Asadar, tratamentele stomatologice in trimestrul 3 de sarcina se vor face in pozitie sezanda, semi-sezanda sau in decubit lateral stang. Decubitul dorsal nu este indicat, din cauza riscului aparitiei sindromului mai sus mentionat, ce determina hipotensiune cu tahicardie reflexa. Compresia venei cave inferioare se manifesta prin paloare, transpiratie, ameteala, senzatie acuta de lipsa de aer, hipotensiune si puls accelerat. Fara interventie terapeutica potrivita, evolutia este spre soc, insotita de hipoxia fatului. Aceasta consta in schimbarea pozitiei in decubit lateral stang, astfel ca simptomatologia descrisa dispare in cateva minute.

Radiografiile dentare pot fi facute in trimestrul 1 de sarcina in caz de urgenta, cu protectia abdomenului mamei si a glandei tiroide. Orice alt tip de radiografie trebuie amanata dupa nastere. Chiar si in trimestrul 3 de sarcina se recomanda evitarea tratamentelor stomatologice de rutina, pentru a evita stresul si starea de anxietate pe care le resimt multe dintre pacientele gravide.

Gingivita, cea mai comuna in perioada sarcinii

Cea mai frecventa afectiune aparuta in perioada sarcinii este gingivita de sarcina, care se manifesta in urma cresterii nivelului de hormoni estrogeni. In majoritatea cazurilor insa, factorii determinanti sunt igiena bucala deficitara si prezenta placii bacteriene. Gingiile sunt marite in volum, culoarea este rosu-intens, consistenta moale, observandu-se sangerare in timpul masticatiei, dar si la periajul dentar. O igiena riguroasa, insotita de tratament stomatologic in cabinet (detartraj, periaj profesional, spray-uri sau colutorii medicamentoase) previn si trateaza gingivita.

S-a ajuns la concluzia ca femeile insarcinate ce prezinta parodontopatii (afectiuni ale tesuturilor din jurul dintelui) sunt mai expuse riscului de a naste prematur sau de a naste un copil cu greutatea sub cea normala. Evitati aparitia acestor complicatii mergand la un consult stomatologic inainte de sarcina sau cel tarziu in primele 6 saptamani de sarcina cand se pot face interventii care sa evite eventuale complicatii ce pot afecta fatul.

Un periaj dentar corect realizat de doua ori/zi cu paste de dinti fluorurate si folosirea atei dentare va vor scuti de aparitia unor procese carioase. Fatul va „fura” in perioada sarcinii multe vitamine si minerale. Asadar, incercati sa refaceti balanta prin consumul unor alimente bogate in vitaminele A, C, D si calciu. Atentie si la consumul dulciurilor! Pot determina depuneri de placa bacteriana si favorizeaza formarea tartrului in cazul unei igiene necorespunzatoare.

Dr. Realini Lupsa

Medic stomatolog

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.