Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Feriti-va de dusmanii danturii!

25 aprilie 2012
Share

Problemele cavitatii bucale nu sunt deloc un fapt neobisnuit, iar oamenii se confrunta cu ele destul de des. Probleme ce pot implica gingiile, limba, dintii, regiunea orofaringiana, fata interna a obrajilor par destul de grave, insa multe dintre acestea se amelioreaza si dispar daca sunt tratate adecvat.

Ati fi insa uimiti sa descoperiti ca puteti preveni aceste probleme, mai ales cele ale dintilor, evitand cateva surse principale, de altfel surprinzatoare.

In ceea ce priveste copiii, acestea pot fi mult mai grave. De aceea, este bine intotdeauna sa luati masuri de precautie si sa ii invatati pe cei mici sa isi ingrijeasca dantura in mod adecvat.

Spuneti NU carbohidratilor!

Germenii pot provoca tot felul de boli, dar stiati ca sunt o amenintare si pentru sanatatea dentara? Germenii responsabili de aparitia cariilor dentare nu erodeaza dintii, ci „mananca” ceea ce consumati si dumneavoastra… si se dau in vant dupa carbohidrati. Cand acesti germeni isi primesc carbohidratii, produc acid pentru aproximativ 20 de minute, iar acesta este responsabil de distrugerea structurii dintilor. Expertii sunt de parere ca germenii sunt contagiosi in primul rand pentru copiii pana in 2 ani. Dupa aceasta varsta, organismul poate lupta impotriva acestor bacterii. Oricum ar fi, cel mai bine este sa nu imprumutati periutele si nici sa mancati dupa altcineva.

Apa imbuteliata care nu contine fluor

Desi nu este o cauza directa, apa imbuteliata care nu contine fluor in locul apei de la robinet fluorizate ar putea duce totusi la aparitia acestor probleme. Fluorul din apa protejeaza coroana dentara atunci cand dintii sunt in plina dezvoltare. De asemenea, prea mult fluor poate duce la o usoara decolorare a dintilor si poate fi periculos chiar si pentru oase. Tocmai de aceea, nu lasati copiii mici sa inghita pasta de dinti cu fluor!

Laptele matern

Cercetarile demonstreaza ca laptele matern ar putea provoca mai multe carii decat laptele de vaca, insa in ambele cazuri prejudiciul este mic. De asemenea, nu trebuie sa puneti niciodata un copil in pat cu un biberon cu lapte, ceai cu zahar sau suc, deoarece, atunci cand stau culcati, copiii nu inghit complet, iar pe dinti raman reziduuri, cauzand aparitia cariilor dentare.

Siropul de tuse dulce

Siropul de tuse poate fi o adevarata problema atunci cand vine vorba de sanatatea dentara. Siropurile de tuse si medicamentele contin, de cele mai multe ori, indulcitori care alimenteaza germenii ce dauneaza dintilor. Seara, gura este uscata si nu exista protectie pentru dinti. Inainte de a-i da copilului sirop de tuse, indemnati-l sa se spele bine pe dinti si apoi sa manance o bomboana cu xylitol, care se pare ca reduce capacitatea bacteriilor de a se lipi de dinti.

Limonada

Acidul citric combinat cu zaharul alimenteaza germenii, producand si mai mult acid, distrugand structura dintilor. De asemenea, bauturile dietetice au un nivel mai ridicat de acid, care erodeaza smaltul, patand dantura. Asa ca, daca pe de-o parte veti slabi, pe cealalta parte va veti alege cu posibile carii.

Vitaminele masticabile

Chiar daca nu contin zahar, vitaminele masticabile reprezinta un pericol, deoarece contin oligozaharide care pot alimenta bacteriile din cavitatea bucala, atasandu-se de dinti. Desi aceste vitamine ajuta sanatatea, asigurati-va si dintii, spalandu-va de fiecare data cand aveti ocazia.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.