Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Ce presupune un implant dentar nereusit?

22 iulie 2019
Share

Exista inca o rata de 2-5% a esecului privind tratamentul de implant dentar la nivel mondial, iar cauzele sunt prea putin cunoscute de catre pacienti si prea putin explicate de catre medicii dentisti. Repercusiunile sunt dificil de tratat, presupunand o perioada indelungata de recuperare.

Este indicat ca pacientul sa ceara medicului dentist cat mai multe informatii asupra etapelor interventiei, calitatii materialelor si experientei medicului pentru a putea lua o decizie corecta din prima. O operatie de implant dentar poate fi considerata un succes cand depaseste perioada de 1 an. De asemenea, esecurile sunt fie premature, in cursul primelor 2 luni, fie tarzii, pana la 1 an. Garantia oferita este atat pentru medic, cat si pentru pacient, fiind dovada sigurantei tratamentului realizat.

Principalele cauze…

Inserarea implanturilor dentare este un proces complex care necesita o buna indemanare si un tratament atent din partea stomatologului. Orice neglijenta din partea dentistului se va dovedi costisitoare pentru pacient. Totodata, procesul de diagnosticare este foarte important in etapa premergatoare interventiei. Daca stomatologul elimina una dintre etape, procesul de diagnosticare va fi incomplet, iar probabilitatea inserarii gresite creste considerabil. O alta cauza a esecului este aplicarea lucrarii protetice pe implantul dentar prea devreme, ducand la o presiune prea mare asupra operatiei.

… si efecte ale esecului implantului dentar

Daca pacientul suporta un esec al interventiei, pot aparea diverse efecte, unele rezolvabile imediat (inflamatiile tesuturilor lezate), altele, pe termen lung (paralizia partiala).

  • Paralizia partiala sau leziunea nervilor. Daca implantul este inserat langa sau chiar in nerv, pacientul poate suferi o desensibilizare a unei parti a gurii, barbiei sau a zonelor adiacente, tradusa prin amortirea permanenta. Unele cazuri raman netratabile. In cazurile fericite, pacientul isi poate recapata o parte din sensibilitate dupa minimum 6 luni.
  • Tesuturi lezate sau distruse. Procedura de implant dentar poate provoca leziuni si/sau deteriorari ale tesuturilor, ceea ce duce la inflamatie temporara. Daca dupa cateva zile nu trece, trebuie urgent consultat medicul specialist implantolog. In cel mai rau caz, implantul se retrage, fiind necesare interventii de adjuvare care dureaza cateva luni.
  • Pierderea implantului dentar. Mobilitatea implantului (miscarea acestuia) este rezultatul inserarii necorespunzatoare sau lipsa integrarii in organism. Daca se poate, trebuie inlocuit cat mai curand. Locul respectiv suporta din nou un tratament cu grefa osoasa, membrana si un nou implant. Reinserarea implantului are loc intre 1 si 6 luni. Retratamentul presupune costuri de aproximativ 2.500 euro/implant dentar.
  • Afectarea sinusurilor. Daca un pacient prezinta riscul unei asemenea complicatii, se poate evita printr-un lifting sinus inainte de inserarea implantului, ce presupune cresterea inaltimii osului maxilar. Daca sinusul este afectat, implantul se retrage in unele cazuri, perioada de recuperare fiind de cateva luni. Dupa recuperare, medicul dentist decide daca se poate reinsera un alt implant dentar.

Implantul reface estetica si mimica pacientului, il ajuta in vorbire, la mancat si ofera senzatia de naturalete. Recomandarea medicului este ca pacientul sa se informeze cat mai mult asupra experientei medicului specialist implantolog, a materialelor folosite, a tehnologiei si serviciilor post-operatie oferite de catre clinica stomatologica pentru siguranta unui tratament de succes.

Dr. Dragos Calangiu

Medic specialist implantolog

Clinica dentara DENT ESTET

www.dentestet.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.