Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Albirea dintilor – poate deveni o obsesie?

11 octombrie 2011
Share

Albirea dintilor este o practica frecventa in ceea ce priveste tratamentele de cosmetica dentara. Medicii stomatologi spun insa ca obsesia de a avea dintii albi si stralucitori poate depasi limitele normalitatii, iar acest lucru poate dauna grav sanatatii dentare.

Daca suferiti de aceasta obsesie, trebuie sa stiti ca, in realitate, albirea dintilor nu face altceva decat sa indeparteze petele provocate de produse precum cafea, ceai, tigari, vin rosu si sucuri.

Produsele de albire actioneaza pe baza unui agent numit peroxid – un produs chimic care face dintii mai albi, avand efect asupra dintilor de culoare galbena, insa, aparent, dintii decolorati de fluor sau antibiotice sunt foarte rezistenti la albire.

Sistemele de albire a dintilor alimenteaza obsesia

  • Pasta de dinti imbunatateste sanatatea si aspectul dintilor, insa daca veti astepta ca dintii sa devina albi ca laptele… asteptati mult si bine. Pasta de dinti nu albeste dintii, ci doar ii mentine curati.
  • Albirea dintilor acasa se face cu ajutoul unui kit ce contine o solutie de albire sub forma de gel, si un fel de proteza in care se pune gelul, si care se poarta de doua ori pe zi, sau in fiecare seara, timp de doua saptamani.
  • Albirea dintilor in cabinetele stomatologice. Mai intai, se aplica un gel care sa protejeze gingiile, apoi se foloseste un agent de albire. De asemenea, se pot folosi si lampi speciale pentru a grabi procesul.

Cand albirea dintilor devine o obsesie

Este adevarat ca toata lumea isi doreste un zambet frumos si sanatos, insa albirea excesiva a dintilor le poate dauna. Exista si cateva riscuri atunci cand apelati in exces la aceasta tehnica:

  • Hipersensibilitatea dentara apare la nivelul dintilor, acestia devenind sensibili atat la rece, cat si la cald. Insa, cu timpul, poate scadea treptat in intensitate, si poate chiar disparea.
  • Iritatia bucala. Din cauza albirii, gingiile, cerul gurii si gatul se pot irita. Aceste reactii adverse vor disparea odata ce veti inceta sa mai apelati la aceasta metoda.
  • Eroziunea smaltului dintilor. Utilizarea repetata a substantelor de albire poate duce la erodarea invelisului exterior al dintilor. Tocmai de aceea, atunci cand se doreste apelarea la o astfel de tehnica, este neaparat necesara supravegherea de catre un profesionist.

Daca vi se pare ca dintii dumneavoastra nu au culoarea pe care o doriti si vreti sa ii albiti, cel mai bine este sa realizati acest lucru sub supravegherea atenta a unui medic stomatolog, pentru ca riscurile sa fie scazute. In momentul in care procesul a luat sfarsit, trebuie sa renuntati la diverse alimente, fructe si bauturi, printre acestea numarandu-se cafeaua, ceaiul, mustarul, afinele sau curry-ul, pentru a evita patarea.

Este foarte important ca dintii sa aiba un aspect natural, sa nu fie prea albi, pentru ca este posbil ca mai tarziu sa regretati aceasta alegere.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.