Revista care te menține sănătos

Stomatologie

Dinti frumosi si sanatosi cu ajutorul tratamentelor ortodontice

7 februarie 2011
Share

Multe dintre persoanele adulte care au refuzat montarea unui aparat ortodontic in copilarie ajung sa constientizeze importanta unui astfel de tratament pentru sanatatea lor dentara.

Cu toate acestea, multi considera ireparabile problemele dentare aparute la varsta adulta, insa lucrurile nu stau deloc asa. Ceea ce probabil nu stiati este ca, la adulti, aparatele dentare au si alt rol decat cel de a indrepta dintii pentru un scop pur estetic.

Aparatele dentare, indicate inaintea aplicarii protezelor sau implanturilor

De multe ori, aparatele dentare sunt necesare si indicate inaintea aplicarii unei proteze sau a implanturilor dentare. Pentru o perioada indelungata, tratamentele ortodontice au fost indicate doar copiilor si adolescentilor. In prezent, acelasi principiu biologic ce permite deplasarea dentara poate fi folosit cu succes si la pacientii adulti la care procesele de crestere sunt finalizate.

Bracket-urile de safir sau ceramica, din ce in ce mai folosite la adulti

Durata tratamentului este intr-adevar mai lunga la adulti, deoarece oasele maxilare nu mai prezinta elasticitatea din copilarie. Noutatea este ca pacientii nu se vor mai simti complexati daca poarta aparat dentar. Inconvenientele de ordin estetic pot fi depasite prin folosirea tehnicilor linguale (care presupun aplicarea unui aparat pe partea interna a dintilor), a bracket-urilor fizionomice de ceramica (aparate dentare fixe de culoarea dintilor) sau a celor din safir (bracket-uri transparente). In unele situatii sunt folosite si gutierele pentru aliniere.

Dintii strambi, risc crescut de cariere si depuneri de tartru

Pe langa posibilitatea corectarii inghesuirilor si pozitiilor incorecte dentare, tratamentul ortodontic asigura si prelungirea sanatatii dentare. Problemele care pot aparea din cauza dintilor strambi sau inghesuiti sunt:

  • Risc crescut de aparitie a cariilor si depunerilor de tartru;
  • Dezvoltarea afectiunilor articulatiei temporo-mandibulare (articulatia de sub ureche cu ajutorul careia putem inchide si deschide gura), din cauza ocluziei incorecte (calcatura dintilor).

De ce este nevoie de aparat dentar inainte de protezare? 

Tratamentele ortodontice la adult sunt indicate in multe cazuri inaintea protezarii prin implant (presupune inserarea in osul maxilar a unui surub de titan care serveste drept stalp pentru inlocuirea unui dinte lipsa) sau punte dentara (aplicarea unei lucrari dupa slefuirea dintilor). Uneori, in spatiile goale ramase in urma unor extractii, dintii vecini „migreaza” in timp, facand imposibila inserarea corecta a implanturilor. Daca apelam la aceste tratamente inainte de punerea protezei, de cele mai multe ori, aparatele ortodontice sunt fixate doar pe zona ce trebuie corectata, vizibilitatea acestora fiind mult redusa. Este bine sa consultati medicul dentist inainte de implantare sau protezare, pentru a afla daca aveti nevoie de acest tip de tratament ortodontic.

Text: Bianca Badescu

Consultant: Radu Craifaleanu,

Medic dentist, competenta implantologie,

Telefon: 0748.414.442,

www.sindolor.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.