Revista care te menține sănătos

Wellness club

Cel mai potrivit moment pentru a face miscare: dimineata sau seara?

Dr. Beatrice Constandache, medic rezident medicina sportiva
5 aprilie 2018
Share
Cel mai potrivit moment pentru a face miscare: dimineata sau seara?

Care este cel mai bun moment al zilei pentru a face sport? Pe marginea acestei intrebari s-au formulat mai multe opinii ale oamenilor de stiinta, care au incercat sa demonstreze efectele benefice ale miscarii practicate atat dimineata, cat si seara.

Oricare ar fi alegerea in ceea ce priveste momentul in care sa mergeti la sala de forta sau in care sa practicati un sport, sunteti din start mai castigati, pentru ca va puneti in miscare sistemul musculo-osteo-articular. Nu stati sa va ganditi si sa va razganditi cand sa faceti miscare, anuland, astfel, sansa la un stil de viata activ si sanatos. Trebuie doar sa actionati! Beneficiile unui exercitiu fizic depind de trei elemente, si anume: intensitate, durata si frecventa. Acestea va pot ajuta sa decideti care forma de exercitiu este cea mai buna pentru dumneavoastra.

Argumente pro pentru a face miscare dimineata

Oamenii de stiinta s-au pus de acord in ceea ce priveste adoptarea unei metode de a practica exercitiile fizice dimineata. Ei sunt de parere ca, in acest moment al zilei, cand temperatura corpului are valori mai scazute decat in restul zilei, este necesar sa va concentrati atentia mai mult decat in restul zilei pe exercitiile de incalzire, inainte de antrenamentul propriu-zis. Motivul: muschii, ligamentele, articulatiile sunt mai rigide dimineata. Persoanele care aleg sa inceapa ziua cu un plus de energie, provenit din efectuarea unor exercitii la ore fixe, intr-o maniera zilnica, s-au dovedit mai motivati si mai expusi la a adopta un stil de viata sanatos. Le este mai usor sa mentina acest program de antrenament. Iata avantajele:

  • Creste nivelul de substante benefice (endorfine), ce ajuta la reglarea dispozitiei generale pe parcursul intregii zile. Endorfinele sunt responsabile de asa-zisa „stare de bine”, iar somnul va fi mai odihnitor.
  • Scade valorilor tensiunii arteriale.
  • Se mareste rata metabolismului.

Ponturi pentru cei care vor sa se apuce de miscare

Argumente pro pentru a face miscare seara

Atunci cand alegeti momentul propice pentru programul de a face sport, cercetatorii afirma ca este bine sa pastrati aceeasi ora in fiecare zi, fie ca este dimineata sau seara, pentru a crea un obicei, exact cum ar trebui sa mentineti aceleasi ore fixe pentru alimentatie. In acest fel, corpul percepe efortul pe care trebuie sa il depuna la aceleasi ore si, in scurt timp, se va obisnui. Astfel, nu veti mai privi efectuarea exercitiilor fizice ca pe o corvoada, ci ca pe un obicei bine tolerat de organism. Iata avantajele de a face miscare seara:

  • Toata incarcatura emotionala, fizica si mentala de peste zi va fi mai usor inlaturata prin efectuarea unui efort fizic la orele serii.
  • Aparatul osteoarticular are o flexibilitate mai crescuta seara, prin urmare va fi mai putin predispus la accidentari.

cand_facem_miscare_inainte de intertitlul DEZAVANTAJE

Dezavantaje

  • Lipsa energiei, ce apare dupa o zi lunga, grea poate interfera cu dorinta de a face miscare.
  • Salile de sport aglomerate.
  • Daca exercitiile fizice se efectueaza cu doua-trei ore inainte de ora de culcare, exista riscul de a nu putea adormi.

Aveti nevoie de un plan de actiune!

Pentru a maximiza efectele benefice ale practicarii efortului fizic, trebuie sa va concentrati atentia asupra creionarii unui program personalizat, care trebuie sa contina, in principal, programul de munca, prioritatile si stilul de viata, precum si genul de activitate sportiva agreata. Odata stabilite aceste criterii, se poate trasa simplu si eficient un program al efectuarii exercitiilor fizice, bazat pe organizarea personala.

Este indicat sa tineti cont si de ritmul circadian, dar si de bioritmul organismului, pentru a va da seama cand va simtiti mai bine si in ce moment al zilei randamentul este maxim atunci cand sistemul muscular este supus unui efort fizic. In ultima instanta, nu momentul zilei este cu adevarat important, ci gasirea unei cadente realiste, ce se poate transforma intr-un obicei care sa va mentina sanatatea. Orice moment este, pana la urma, prielnic, atat timp cat v-ati luat angajamentul de a face miscare zi de zi.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.