Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Obiceiuri care slabesc sistemul imunitar

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
13 decembrie 2017
Share
Obiceiuri care slabesc sistemul imunitar

Sistemul imunitar are rolul de a proteja organismul impotriva agresiunilor externe infectioase sau toxice. Atunci cand functioneaza corect, identifica o multime de amenintari, inclusiv virusuri, bacterii, paraziti, si le diferentiaza de tesuturile proprii, sanatoase.

Tine si de noi sa avem un sistem imunitar functional. De cele mai multe ori, sistemul imunitar functioneaza la capacitate maxima, insa anumite obiceiuri nesanatoase pot scadea abilitatea corpului de a lupta impotriva bolilor. De aceea, este important sa renuntati definitiv la aceste deprinderi, pentru a mentine sanatatea generala si pentru a ajuta sistemul imunitar sa previna si sa lupte impotriva infectiilor. Aflati la ce trebuie sa renuntati.

Lipsa somnului

Odihna insuficienta nu numai ca va face sa va simtiti obosit, ci va predispune laviroze respiratorii. Un somn de calitate ajuta in lupta impotriva infectiilor, iar lipsa acestuia creste riscul de aparitie a multor afectiuni, precum depresia, diabetul si obezitatea. Este indicat sa dormiti intre 7 si 9 ore pe noapte.

Consumul excesiv de alcool

Alcoolul in exces afecteaza sistemul imunitar, prin degradarea invelisului cavitatii bucale si al esofagului, favorizand patrunderea virusurilor si bacteriilor. Barbatii nu trebuie sa depaseasca doua bauturi pe zi, iar femeile nu trebuie sa depaseasca una singura.

Stresul

Indiferent ca vine de la locul de munca, familie sau din alte parti, stresul poate slabi raspunsul imun al organismului si sa va faca mai vulnerabil la raceli sau alte infectii virale. Pentru a tine stresul departe si pentru a va mentine sanatatea generala, faceti exercitii fizice 30 de minute zilnic sau practicati exercitii de respiratie profunda.

Dieta dezechilibrata

Obiceiurile alimentare nesanatoase, precum o dieta bogata in zahar si saraca in fructe si legume, pot slabi sistemul imunitar. In plus, duce la aparitia obezitatii, afectiune care predispune la imbolnavire. O dieta sanatoasa trebuie sa cuprinda multe fructe, legume, cereale integrale si lactate degresate.

Contactele sexuale neprotejate

Contactele sexuale neprotejate cresc riscul de contaminare cu HIV (virusul imunodeficientei umane), conditie in care sistemul imunitar este slabit si scade abilitatea corpului de a lupta impotriva infectiilor. Numarul mare de parteneri sexuali, precum si contactele sexuale neprotejate cresc riscul de a contracta virusul.

secundara_sistem_imunitar_inainte de SEDENTARISMUL

Sedentarismul

Exercitiile fizice pot intari sistemul imunitar, prin crearea anticorpilor si a limfocitelor T, celule albe ce lupta impotriva anumitor boli. Chiar si 20 de minute de plimbare pe zi, cinci zile pe saptamana, pot intari sistemul imunitar.

De ce sa iesiti la o plimbare chiar acum

Depresia

Netratata, depresia slabeste organismul, prin dezechilibrul unor substante ce alcatuiesc sistemul imunitar. Acest dezechilibru poate creste riscul de a dezvolta anumite boli de inima si rezistenta la insulina, ce duce, in final, la diabet. Daca suferiti de depresie, nu o lasati netratata si discutati cu medicul cat mai curand posibil.

Fumatul

Acesta slabeste sistemul imunitar si predispune la raceala si gripa. Gura si nasul intervin in procesele de aparare impotriva virusurilor si bacteriilor, iar fumatul afecteaza aceasta abilitate. Mai mult, fumatul face ca sistemul imunitar sa atace tesutul pulmonar, agravand bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), afectiune respiratorie incurabila.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.