Revista care te menține sănătos

Afecțiuni ale sistemului circulator

Tromboza venoasa profunda: ce complicatii ascunde?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
30 iulie 2018
Share

Tromboza venoasa profunda apare atunci cand un tromb (cheag de sange) se formeaza la nivelul uneia sau al mai multor vene profunde din corp. Cel mai frecvent apare la nivelul picioarelor. Tromboza venoasa profunda poate cauza dureri si umflarea picioarelor, insa poate fi prezenta fara a evidentia un simptom.

Aceasta afectiune apare daca exista dinainte anumite boli ce influenteaza coagularea sangelui si favorizeaza formarea cheagurilor. Tromboza venoasa profunda poate sa apara si atunci cand nu va miscati picioarele o perioada indelungata, precum dupa o interventie chirurgicala, un accident sau daca exista anumite afectiuni care implica imobilizarea la pat.

Tromboza venoasa profunda este o afectiune grava, in care exista riscul de migrare a trombului catre alte organe, precum plamanii. In acest caz, fluxul sangvin de la acest nivel este blocat si apare embolismul pulmonar. Pe langa plamani, tromboza venoasa profunda poate afecta si alte vase de sange ori organe si poate determina aparitia unor situatii ce pun viata in pericol. Iata care sunt complicatiile trombozei venoase profunde.

Embolismul pulmonar

Cauza principala a embolismului pulmonar este tromboza venoasa de la nivelul picioarelor. Daca un cheag de sange migreaza catre circulatia sangvina si ajunge sa blocheze complet un vas de sange de la nivelul plamanilor, aceasta situatie se numeste embolism pulmonar. Migrarea cheagului de sange poate sa apara imediat sau dupa aparitia trombozei venoase profunde.

Embolismul pulmonar este o urgenta medicala si se manifesta prin:

  • Tuse instalata brusc, ce poate fi sangvinolenta
  • Respiratie rapida sau senzatia de „lipsa de aer”
  • Durere in piept
  • Cresterea brusca a pulsului (batailor inimii)

La randul sau, embolismul pulmonar poate duce la aparitia mai multor probleme serioase, printre care palpitatii, insuficienta cardiaca, tulburari de respiratie si/sau hipertensiune pulmonara (cresterea tensiunii de la nivelul arterelor plamanilor).

Pentru tratarea embolismului pulmonar este necesara administrarea de medicamente trombolitice (care dizolva cheagurile de sange) si anticoagulante (previn formarea unor cheaguri noi). In functie de analize si de bolile asociate, tratamentul poate cuprinde si alte medicamente si metode.

8 sfaturi pentru a preveni tromboza venoasa profunda

Sindromul posttrombotic

Atunci cand cheagurile de sange stationeaza la nivelul membrelor o perioada indelungata, pot aparea leziuni ale venelor sau ale valvelor acestora. Valvele permit circulatia sangelui in conditii normale, iar nefunctionarea acestora duce la stagnarea sangelui si la dilatarea vaselor, iar sangele nu mai poate fi intors la inima.

Sindromul posttrombotic nu este, de cele mai multe ori, o conditie severa, insa simptomele pot fi destul de suparatoare si pot chiar sa nu apara decat multi ani mai tarziu. Unele persoane care sufera de tromboza venoasa profunda prezinta complicatii pe termen lung al locului in care este localizata tromboza, precum durerea, umflarea, colorarea pielii, leziunile pielii, varicele.

Tromboza venoasa profunda, prezenta si la nivelul mainilor

Din cauza stagnarii sangelui, exista sanse de formare a unui cheag de sange si de aparitie a unei noi tromboze venoase sau a unui embolism pulmonar.

Pentru a preveni tromboza venoasa profunda, persoanele cu risc crescut trebuie sa:

  • Poarte ciorapi compresivi
    pe la sfarsit la recomandari result (in functie de recomandarile medicale)
  • Mentinerea membrelor intr-o pozitie ridicata
    (mai sus de nivelul inimii) in pozitia culcat
  • Conform recomandarilor medicale, se poate opta pentru deschiderea venei ingustate sau indepartarea trombului prin intermediul anumitor proceduri (angioplastie, interventie chirurgicala).

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.