Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Acidul folic: indicatii si efecte adverse

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
20 martie 2017
Share

Acidul folic este un tip de vitamina B, ce poate fi procurat din anumite alimente, precum fasole, linte, portocale, cereale integrale, ficat si cele cu frunze verzi, precum broccoli, spanac si varza de Bruxelles. Acesta poate fi administrat oral, intramuscular sau intravenos, in functie de tratamentul prescris de medic.

Acidul folic ajuta organismul sa produca si sa mentina formarea de celule noi, prevenind mutatiile AND-ului, ce pot duce la aparitia cancerului. Acesta este folosit si pentru tratarea deficitului de acid folic si unele tipuri de anemie (scaderea numarului de celule rosii din sange), cauzate de un nivel scazut al acidului folic. Uneori, acesta este folosit si in combinatie cu unele medicamente, pentru a trata anemia pernicioasa (nivelul scazut de vitamina B12). Insa, acesta nu poate trata deficitul de vitamina B12 si nici leziunile de la nivelul maduvei.

Acidul folic si sarcina

In timpul sarcinii, acidul folic este utilizat pentru a trata anemia megaloblastica (deficitul de vitamina B12 sau de acid folic). Necesitatea de acid folic este mai pronuntata in timpul sarcinii, iar deficitul acestuia poate dauna fatului, insa trebuie administrat doar daca este prescris de medic.

Doza uzuala de acid folic in timpul sarcinii este de 400-800 micrograme pe zi, chiar pana la 1 miligram. Mai mult, acidul folic ar trebui administrat si inainte de conceptie cu o luna, daca este posibil. Deficitul de acid folic din sarcina poate duce la aparitia unei anomalii fetale, denumita spina bifida (defectele de tub neural, atunci cand acestea nu se inchid). Defectele de tub neural iau nastere in momentul formarii unei deschizaturi ce interactioneaza cu sistemul natural de protectie a coloanei si a creierului (asigurat de meninge si de lichidul cefalorahidian). Spina bifida este o malformatie severa si nu trebuie ignorata posibilitatea aparitiei acesteia la nou-nascuti.

Cele mai frecvente tipuri de anemii

Cum se administreaza acidul folic?

Acesta trebuie administrat conform recomandarilor medicului, in functie de analizele de sange si de nevoile individuale. Doza stabilita de medic este cea care trebuie urmata si nu trebuie depasita. Supradozajul de acid folic determina aparitia anumitor simptome, precum amorteala sau furnicaturi, durere la nivelul gurii si al limbii, slabiciune, oboseala, confuzie sau tulburari de concentrare si necesita ajutor medical.

Acidul folic se administreaza cu o cantitate suficienta de apa, de preferat in prima parte a zilei.

Care sunt efectele adverse ale acidului folic?

Ca orice medicament, acidul folic poate determina aparitia simptomelor de alergie in cazul persoanelor sensibile. Daca observati aparitia eruptiilor cutanate, dificultatilor de respiratie, umflarea fetei, a buzelor sau a limbii, mergeti de urgenta la medic. O reactie alergica necontrolata poate duce la deces.

Alte efecte adverse ale acidului folic, mai putin severe, includ:

  • Greata
  • Scaderea apetitului
  • Balonarea
  • Gustul amar in gura
  • Tulburarile de somn
  • Depresia
  • Iritabilitatea
  • Febra

2Este de preferat ca acidul folic sa fie procurat din dieta, din alimentele cu frunze verzi. Insa, daca acest lucru este dificil, atunci este recomandata suplimentarea acestuia medicamentos, conform recomandarilor medicale.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.