Revista care te menține sănătos

Wellness club

Descoperiti beneficiile rasului!

1 august 2022
Share
Descoperiti beneficiile rasului!

Cu totii radem! Unii mai mult, altii mai putin, insa oricum ar fi, rasul ne aduce impreuna. Radem la glumele care ne plac, radem sarcastic, radem nervos, radem cand suntem stresati, radem fara motiv. Rasul poate fi necontrolat, maniacal, fortat sau fals, iar oamenii de stiinta nu au putut ignora fenomenul. In randurile care urmeaza, va invitam sa aflati ce se intampla in creier atunci cand radem.

Se spune ca rasul inlesneste stabilirea legaturilor, ca actioneaza ca un liant social si ne ajuta sa descoperim intentiile unei persoane. In plus… rasul ar putea fi cel mai bun medicament.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Neurostiinta rasului

Nu este nicio surpriza faptul ca o actiune atat de complexa, variata, nu se limiteaza la o singura regiune a creierului. De-a lungul timpului au fost realizate mai multe studii pentru a intelege complexitatea acestui proces. Un studiu publicat in revista Cerebral cortex a utilizat investigatia prin rezonanta magnetica pentru a analiza regiunile creierului care sunt „puse la treaba” cand radem. S-a observat ca solicitate erau hipotalamusul lateral, operculul parietal, amigdala si creierul mic, acestea fiind implicate in comportamentul alimentar, perceptia durerii, procesarea atingerilor, luarea deciziilor, reactiile emotionale etc.

Rasul… ca medicament

Bertrand Russell – filozof, matematician si istoric spunea ca rasul este cel mai ieftin si eficient medicament, unul universal chiar. Descoperirile recente in domenii precum psihoneuroimunologia, ce reuneste psihologia, activitatile neuronale si hormonale arata ca rasul are, intr-adevar, efect terapeutic, fiind de ajutor in tratarea unor afectiuni.

15 minute de ras zilnic, portia ta de sanatate

Ce se intampla cu functiile vasculare

Starile emotionale negative, precum anxietatea, pot creste riscul bolilor cardiovasculare. Pentru a demonstra contrariul, expertii au realizat un studiu pe care l-au publicat in The American Journal of Cardiology, la care au participat 17 voluntari. Fiecare dintre acestia a fost rugat sa vizioneze doua filme in zile diferite (o comedie si un documentar), pentru ca rezultatele sa poata fi comparate. Echipa a analizat flexibilitatea arterei carotide, abilitatea acesteia de a suporta cresterea presiunii arteriale. Se pare ca un nivel mai mare este un semn al arterelor sanatoase. Rezultatele au aratat ca nivelul crestea dupa vizionarea comediei, revenind la valoarea anterioara in urmatoarele 24 de ore.

Radeti din inima!

De asemenea, cercetatorii japonezi au condus un studiu pe care l-au publicat in The Journal of Epidemiology. Acestia au vrut sa inteleaga daca exista o asociere intre cat de mult rade o persoana intr-o zi si riscul bolilor de inima, respectiv de accident vascular cerebral. S-au analizat datele provenite de la 20.934 de barbati si femei, constatandu-se ca indivizii care nu radeau niciodata sau aproape niciodata aveau un risc cu 21% mai mare de a suferi de boli de inima, spre deosebire de persoanele care radeau in fiecare zi.

Invatati sa controlati stresul! Trucuri simple

Yoga rasului

Yoga rasului (Hasyayoga) combina rasul cu exercitiile de respiratie (Pranayama), iar in ultimul timp, tehnica a castigat din ce in ce mai multa popularitate. Un studiu publicat in 2012 a evaluat efectele a 10 sesiuni de yoga rasului pe 6 participanti, pe o perioada de 4 saptamani. S-a masurat ritmul cardiac, considerat factor de risc pentru anumite boli. De asemenea, a fost evaluat nivelul de anxietate la inceputul si sfarsitul studiului. Participantii au prezentat o imbunatatire a starii de spirit, dar si o crestere a ritmului cardiac.

Concluzia unanima a oamenilor de stiinta este ca rasul poate avea efect terapeutic, nu costa mai nimic (poate doar o „durere de stomac”) si prezinta efecte pozitive in ceea ce priveste insomnia, sanatatea inimii… indiferent de varsta.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.