Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Prea mult zahar? Semne ca ati depasit limita

28 septembrie 2018
Share

Desi sunteti constient ca depasiti cantitatea de zahar pe care aveti voie sa o consumati zilnic, uneori poate nu va dati seama exact de cat consumati. Cele mai multe produse din comert contin mult zahar, chiar si iaurtul si cerealele.

Nivelul normal al zaharului din sange este situat intre 60 mg/dl si 100 mg/dl, ce se poate afla printr-o simpla analiza de sange. In cele ce urmeaza, va prezentam cateva dintre semnele care arata ca mancati prea mult zahar.

Acneea

Zaharul in exces afecteaza nu numai organele interne, ci si pielea. Persoanele care consuma cantitati mai mari de zahar sunt mai predispuse la acnee. Daca vreti sa ameliorati acneea, incercati in primul rand sa reduceti cantitatea de zahar ingerata.

Lipsa de energie

Daca mancati la micul dejun sau la pranz alimente bogate in zahar si sarace in proteine si fibre, va puteti simti lipsit de energie dupa-amiaza. Puteti simti o durere de cap sau nevoia de a va cuibari in pat. O dieta echilibrata si nutritiva previne cresterea brusca a nivelului de zahar din sange, urmata de scaderea la fel de brusca a acestuia, element ce duce la lipsa de energie.

Hipertensiunea arteriala

O dieta bogata in zahar poate determina cresterea tensiunii arteriale. Fructoza, in special, creste riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare prin dezechilibrarea metabolismului. Daca aveti valori crescute ale tensiunii arteriale, este necesar sa reduceti atat consumul de sare, cat si pe cel de zahar. In plus, monitorizati tensiunea arteriala acasa si urmati sfatul medicului.

Cum sa traiti cu diabet zaharat

Valorile crescute ale colesterolului

Alt semn ce indica prezenta unei cantitati mari de zahar in sange este reprezentat de cresterea nivelului de grasimi din sange. Excesul de zahar poate scadea nivelul HDL-colesterolului (colesterolul „bun”) si il poate creste pe cel al LDL-colesterolului (colesterolul „rau”). Discutati cu medicul in legatura cu metodele pe care le aveti la dispozitie pentru a scadea colesterolul, inclusiv dieta si, eventual, medicamentele recomandate.

Oboseala accentuata dupa exercitiile fizice

Nutritia este importanta atunci cand vine vorba despre exercitii fizice. Insa, daca mancati ceva dulce inainte de antrenament, va puteti simti dupa acesta foarte obosit. Apelati cu incredere la alimente nutritive, precum fructe, legume si cereale integrale inainte si dupa efortul fizic.

Tristetea

O dieta bogata in zahar accentueaza inflamatia de la nivelul intregului corp, fiind asociata si cu un risc mai mare de depresie. De asemenea, la fel se intampla si cu o dieta bogata in carbohidrati nesanatosi. Deci, exista o legatura stransa intre nivelul crescut al zaharului din sange si depresie.

Senzatia continua de foame

Alimentele bogate in zahar, dar sarace in proteine, fibre si alti nutrienti nu va fac sa va simtiti niciodata satui. Zaharul nu declanseaza aceleasi mecanisme in organism pentru a va face sa simtiti ca de-abia ati mancat.

Problemele dentarela probleme dentare result

Cariile apar atunci cand bacteriile de la nivelul gurii digera orice tip de carbohidrat nesanatos, producand placa dentara. Aceasta, daca nu este eliminata imediat prin periaj, incepe sa erodeze smaltul dintilor, aspect ce duce, in final, la aparitia cariilor. Este important sa va spalati pe dinti dupa fiecare masa sau, macar, sa folositi ata dentara, si sa consumati alimente care contribuie la sanatatea danturii.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.