Revista care te menține sănătos

Medicină generală

6 efecte ale frigului asupra organismului

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
23 noiembrie 2023
Share
6 efecte ale frigului asupra organismului

Slăbirea generală a organismului sau contractarea mai uşoară a răcelilor sunt doar două dintre efectele temperaturilor scăzute asupra organismului. Expunerea prelungită la frig poate provoca apariţia degerăturilor sau a hipotermiei, ce pot pune viaţa în pericol.

Temperatura este un factor de mediu cu un impact major asupra sănătăţii organismului, ce poate declanşa sau agrava anumite boli. Hipotalamusul, locul unde se află centrii termoreglatori, dar şi alte regiuni din corp care au termoreceptori au un rol important în reglarea temperaturii corpului. Pielea conţine atât receptori pentru frig, cât şi pentru căldura, însă cei pentru frig sunt în număr mai mare. De asemenea, zonele periferice (mâini, picioare, nas, urechi) conţin receptori care detectează mai mult temperaturile scăzute şi mai puţin temperaturile ridicate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

Modificări apărute în urma expunerii la temperaturi scăzute

1. Scăderea ritmului cardiac

O bună funcţionare a inimii depinde în mare măsură de controlul temperaturii corpului. Expunerea prelungită la frig determină scăderea frecvenţei cardiace, care poate ajunge până la câteva bătăi pe minut.

2. Congestia nazală

Respiraţia nazală contribuie la încălzirea aerului respirat şi este o barieră împortanţa împotriva microbilor. În această perioadă, apariţia congestiei nazale este cauzată de frig – factor iritant al căilor respiratorii superioare. Atunci când avem nasul înfundat, vom respira pe gură, iar aerul rece şi nefiltrat ajunge direct în plămâni, declanşând la unele persoane bronhospasm. Persoanele care suferă de astm bronsic sau alte afecţiuni pulmonare sunt cele mai afectate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena spray nazal Aquamare spray nazal hipertonic de la Assista. Este recomandat atât adulţilor cât şi copiilor, în congestia nazală provocată de infecţii, sinuzită sau alergii.

3. Urinările frecvente

Cu aproximaţie, organismul uman adult este alcătuit din 60% apă, iar apa ajută la reglarea temperaturii corpului. Persoanele care nu se hidratează suficient în această perioadă sunt mai sensibile la temperaturile scăzute şi expuse infecţiilor urinare.

Urinarea frecventă: cauze şi tratament

frig, frisoane,

4. Frisoanele

Atunci când vasoconstricţia periferică nu este suficientă, organismul are un alt mod de a păstra căldura – frisonul sau tremuratul. Când temperatura corpului scade, acesta va încerca să păstreze căldura prin tremurături, mişcări involuntare care au rolul de a produce căldură pentru organele interne.

5. Lăcrimarea în exces

Ca şi alte părţi ale corpului, ochii sunt afectaţi de expunerea la temperaturi scăzute. Lăcrimarea excesivă afectează de obicei ambii ochi şi apare din cauza unei iritaţii sau a unei inflamaţii. Lăcrimarea poate fi însoţită şi de alte simptome, cum ar fi: prurit (mâncărime) ocular intens sau înroşirea ochilor.

6. Pielea şi buzele uscate
În lunile friguroase de iarnă, părţile corpului cele mai expuse şi mai afectate sunt mâinile, picioarele şi faţa. Pielea uscată poate crea un disconfort şi poate fi inestetică. Însă, pe lângă aspectul neplăcut, unele afecţiuni dermatologice se pot agrava în această perioadă.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.