Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Dureri de cap? Lipsa vitaminei D poate fi cauza

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
11 martie 2022
Share
Dureri de cap? Lipsa vitaminei D poate fi cauza

Vitamina D este o vitamina liposolubila, ce se prezinta sub doua forme principale: vitamina D2 (ergocalciferol), care se formeaza in plante din ergosterol, sub actiunea luminii ultraviolete, si vitamina D3(colecalciferol), sintetizata la nivelul pielii prin expunerea la radiatiile ultraviolete.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina D3 2000 UI, de la Naturalis, vitamină esenţială pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, dar şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.

Vitamina D are un rol important in organism: creste absorbtia de calciu si fosfor in intestine si contribuie la formarea si mineralizarea oaselor. Se gaseste in peste, lapte, unt, smantana, galbenus, ficat. In momentul in care va expuneti la lumina soarelui, vitamina D se sintetizeaza in piele. Principalele cauze de aparitie a deficitului de vitamina D sunt: aportul alimentar inadecvat si malabsorbtia vitaminei D la nivel intestinal. De asemenea, expunerea insuficienta la soare poate duce la lipsa acestei vitamine, ce produce rahitism la copii si osteomalacie la adulti. Efectele carentei la nivelul altor organe nu sunt pe deplin stabilite.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena comprimatele efervescente Magneziu Plus Vitamina B6 Naturalis. Contribuie la menţinerea echilibrului psihic, la funcţionarea sistemului nervos şi la reducerea oboselii. Sprijină funcţionarea sistemului imunitar şi ajută la metabolismul energetic normal.

Vitamina D si durerile de cap

Carenta de vitamina D ar putea fi una dintre cauzele durerilor de cap. Un studiu publicat in 2009 in revista de specialitate Headache a dezvaluit o corelatie intre durerile cronice (tensionale) de cap si deficienta de vitamina D. Participantilor li s-a administrat zilnic vitamina D (1.000-1.500 UI – unitati internationale) si calciu (1.000 mg), iar dupa 4-6 saptamani, au constatat ameliorarea durerilor de cap. Cercetatorii au pus aceasta imbunatatire pe seama cresterii nivelului de vitamina D din sange, si nu a calciului, tinand cont de faptul ca efectele au fost resimtite abia dupa cateva saptamani, cand nivelul de vitamina D a atins pragul normal.

In cazul deficitului de calciu, nivelul optim sangvin este restabilit mai repede, dupa circa o saptamana. Un alt studiu, publicat in The Journal of Headache Pain, a indicat o corelatie intre prevalenta migrenelor si a durerilor tensionale de cap si cresterea latitudinii. Cu alte cuvinte, persoanele care locuiesc mai departe de Ecuator si mai aproape de oricare dintre cei doi poli ai Terrei experimenteaza dureri de cap mai dese decat locuitorii tarilor din zona ecuatoriala. In acest caz, este vorba despre faptul ca tarile mai indepartate de Ecuator au parte de lumina solara de intensitate mai redusa, mai putine ore pe zi. Astfel, locuitorii acestor tari au un nivel mai mic de vitamina D in sange, dat fiind ca aceasta este asimilata in organism in principal in urma expunerii la soare.

De ce avem nevoie de vitamina D in sezonul rece

Dureri de cap? Lipsa vitaminei D poate fi cauza

Investigatii necesare

Cea mai buna metoda de a diagnostica deficitul de vitamina D este evaluarea valorii serice a 25-hidroxi-vitaminei D(25-OHD), mai ales daca aveti peste 60 de ani. Nivelul seric de 25-OH vitamina D reflecta depozitele de vitamina D din organism. La adulti, nivelul optim este de 30-40 ng (nanograme)/ml. Se considera insuficienta de 25-OHD atunci cand valorile sunt cuprinse intre 21 si 29 ng/ml, iar cand valoarea este sub 20 mg/dl, atunci este prezenta deficienta. Este indicata determinarea nivelului seric de 25-OHD cel putin o data pe an, in special la inceputul sezonului receIn cazul in care luati suplimente cu vitamina D, trebuie sa monitorizati nivelul de vitamina D o data la 3 luni. Medicul va poate recomanda efectuarea si altor analize de sange, periodic, cum ar fi calciu, fosfor si nivelul hormonului paratiroidian.

Sa prevenim osteoporoza! Calciul, vitamina D, miscarea: bune pentru oase

Doza zilnica recomandata de vitamina D

Pentru a mentine un nivel optim de vitamina D, consumati peste gras (ton, somon), lapte si cereale. In al doilea rand, expuneti-va la soare – 10 minute pe zi sunt suficiente. Atentie! Odata cu varsta, ajutorul pe care vitamina D il ofera organismului scade. In consecinta, este nevoie de suplimentarea acesteia, prin administrarea de suplimente de vitamina D, cum ar fi vitamina D3(colecalciferol). Specialistii recomanda 1.000-2.000 UI de vitamina D zilnic.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.