Revista care te menține sănătos

Psihologie

Atac de panică? Iată ce trebuie să faceţi!

Ruxandra Dumitrescu; Sursa: Medicalnewstoday.com
20 martie 2023
Share
Atac de panică? Iată ce trebuie să faceţi!

Atacul de panică este un episod de teamă intensă, de anxietate şi este atât de puternic, încât persoana în cauză se teme să nu-şi piardă controlul. Un episod de atac de panică poate dura în jur de 10 minute, însă simptomele pot persista mult după aceea. Apare fără niciun fel de avertisment şi nu are nicio legatură cu vreun pericol real sau cauză obiectivă. Atacul de panică poate surveni chiar şi în somn. Majoritatea persoanelor experimentează episoade repetate.

Medicii au identificat primul atac de panică undeva la mijlocul secolului al 19-lea. Cuvantul panica se trage, se pare, din mitologia greacă de la legenda semizeului Pan care semăna frică şi teroare printre cei care se încumetau să traverseze pădurea.

Simptomele atacului de panică

Printre simptomele atacului de panică se numără bătăile rapide ale inimii, transpiraţia, scurtarea respiraţiei, senzaţia de sufocare, disconfortul la nivelul pieptului, greaţa, ameţeala, senzaţia de leşin, furnicăturile, frisoanele, teama de a „înebuni”, teama de a muri. Pentru persoana care se confruntă cu un atac de panică, acesta este un eveniment terifiant. Nu există un anumit model de atac de panică; unii oameni se pot confrunta cu mai multe atacuri de panică într-o zi, cu pauze de luni de zile, în timp ce alţii pot suferi un atac de panică săptămânal.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Cum se produce atacul de panică

Atacul de panică apare în momentul în care organismul este invadat de un val brusc de adrenalină, adrenalina fiind hormonul implicat în răspunsul fight-or-flight (luptă sau fugi) care creşte frecvenţa cardiacă şi pe cea respiratorie. Nivelul crescut de adrenalină poate provoca sentimente tulburătoare şi senzaţii disproporţionate în raport cu orice pericol real sau ameninţare. Nu sunt cunoscute cu exactitate cauzele atacului de panică, însă cercetările indică faptul că o combinaţie de factori genetici, biologici, psihici şi de mediu poate face ca un individ să fie mai predispus la apariţia panicii. O parte a creierului, numita amigdală, este puternic implicată în etiologia atacurilor de panică şi a problemelor de anxietate.

Cum să controlaţi un atac de panică

Este foarte important să înţelegeţi ca simptomele atacului de panică nu sunt asociate cu nicio altă boală. Trebuie să învăţaţi să le controlaţi corect.

Învătaţi să respiraţi

Atunci când ne panicăm, instinctul este de a respira mai repede. Învăţaţi să vă dozaţi respiraţia pentru a controla atacul de panică. Trebuie să preveniţi hiperventilaţia. De ajutor ar fi să practicaţi respiraţia conştientă atunci când vă simţiţi bine, pentru a şti ce este de făcut în caz de atac de panică. Inspiraţi pe nas, număraţi până la cinci. Apoi expiraţi pe gură în timp ce număraţi pâna la patru, faceţi pauză două secunde şi reluaţi. Repetaţi exerciţiul de mai multe ori, până simţiţi o stare de calm.

Relaxaţi-vă muşchii

O altă strategie este aceea de relaxare a muşchilor. Această tehnică implică încordarea anumitor grupe de muşchi şi apoi relaxarea lor, pentru a scăpa de tensiunea generală şi de nivelul ridicat de stres ce contribuie la apariţia atacurilor de panică. Începeţi cu zona de jos a corpului. Încordaţi-vă muşchii în timp ce inspiraţi, apoi eliberaţi tensiunea în timp ce expiraţi.

anxietate, atac de panica,

Atacul de panică, terapia cognitiv-comportamentală

Învăţaţi să nu vă lăsaţi conduşi de gândurile negative, tocmai pentru că atacul de panică îşi au ca origine aceste gânduri pe care avem tendinţa să le catastrofăm. Practic, nu trebuie să credeţi tot ce gânditi. Terapia cognitiv-comportamentală este eficientă şi vă poate ajuta să controlaţi atacurile de panică, fiind indicată mai ales persoanelor care s-au confruntat cu mai mult de un atac de panică. Această terapie presupune modificarea stilului de gândire, dar şi a modului în care oamenii acţionează în faţa situaţiilor stresante.

Faceţi miscare

Mişcarea este recomandată pentru a menţine o stare generală bună de sănătate, ajutându-vă să manageriaţi stresul şi încurajând organismul să producă endorfine, vitale pentru pentru ameliorarea durerilor şi dobândirea sentimentelor de bine. De asemenea, este indicat să mâncaţi sănatos şi mai ales regulat, pentru a menţine nivelul normal al zahărului din sânge. Nu petreceţi mai mult de patru ore fără să mâncaţi, corectaţi-vă deficitul din dietă şi evitaţi consumul de cofeină şi alcool, deoarece poate înrăutăţi simptomele atacului de panică.

Medicaţia şi atacul de panică

Medicaţia în cazul unui atac de panică este indicată doar în cazul în care tehnicile prezentate mai sus nu dau rezultate. Printre medicamentele care ar putea trata cu succes simptomele atacurilor de panică se numără cele împotriva anxietăţii, antidepresivele şi betablocantele. Deşi atacurile de panică sunt foarte intense, nu pun viaţa în pericol şi pot fi controlate cu succes.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.