Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Ce sunt echimozele?

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
13 septembrie 2016
Share

Echimoza sau vanataia este cea mai simpla forma de contuzie superficiala, rezultata in urma unui traumatism de intensitate usoara si care nu dispare la presiunea digitala.  Aparitia echimozei este cauzata de lezarea tesuturilor moi, in urma careia capilarele subcutanate se rup, iar sangele extravazeaza in hipoderm.

 Leziunea aparuta in urma lovirii are aspectul unei pete rosu-violaceu, cu marginile relativ bine delimitate si de dimensiuni variabile.

Tipuri de echimoze

Echimozele se clasifica in:

Superficiale – apar imediat dupa lovire si indica superficialitatea contuziei

Profunde – apar mai tarziu si sugereaza o contuzie profunda

In majoritatea cazurilor, echimozele sunt insotite de edem si durere locala. Acestea se resorb de la sine in circa 7-25 zile, parcurgand modificari tipice ale culorii pielii: nuanta initiala este rosiatica, iar pe masura degradarii hemoglobinei rezultate din spargerea capilarelor, devine vinetie, albastruie, albastru-verzui, galben-verzui.

Cauze de aparitie a vanatailor

De cele mai multe ori, vanataile rezultate in urma unor traumatisme usoare nu ne pun viata in pericol. Insa, aparitia unei vanatai la distanta de zona de lovire (tardiva) reprezinta un semn clinic valoros in identificarea unor traume osoase sau musculare, de exemplu:

Echimoza perioculara si palpebrala – indica o posibila fractura al etajului anterior al bazei craniului

Echimoza cervico-faciala – apare in contuziile toracice

Echimoza brahio-pectorala – sugestiva pentru fractura de col humeral

Echimozele care apar  pe abdomen – periombilical, in absenta unei lovituri, pot indica o afectiune pancreatica si reprezinta o urgenta medicala.

O alta cauza de aparitie a vanatailor este coagulopatia – tulburarea sistemului de coagulare.  In cazul persoanelor care urmeaza un tratament anticoagulant, echimozele se formeaza cu usurinta la locul injectiilor parenterale si este recomandata evitarea lor pe cat posibil.

Varsta inaintata, exercitiile fizice intense, consumul de alcool faciliteaza aparitia vanatailor.

vanatai secundRemedii naturale

Arnica este cel mai bun remediu natural si eficient de vindecare a  vanatailor. Se foloseste in tratarea traumtismelor usoare sau moderate cum ar fi socuri, lovituri sau chiar accidente. Are un efect rapid si favorizeaza reabsorbtia sangelui extravazat. Arnica se poate gasi sub forma de granule, crema-gel sau unguent.

Aplicati Arnica sub forma de unguent imediat dupa aparitia echimozei, pentru a diminua sangerarea si inflamatia. Pentru o eficienta crescuta, asezati cateva  cuburi de gheata intr-o punga de plastic pe care o inveliti cu un prosop si aplicati pe locul afectat. Daca nu aveti la indemana cuburi de gheata, le puteti inlocui cu o cutie de aluminiu rece.

Cataplasmele  cu argila verde sunt un remediu foarte utlizat in inflamatii si resorbtia echimozelor. Se dizolva pulberea de argila verde in apa rece pana se obtine o pasta groasa, se intinde un strat gros (aprox 1 cm) pe zona afectata  si se lasa timp de 1-2 ore. Pentru o vindecare mai rapida se poate repeta  procedura si a doua zi.

Tataneasa reprezinta un alt remediu natural folosit in tratarea echimozelor. Aceasta stimuleaza regenerarea tesutului afectat si grabeste vindecarea, datorita continutului de alantonina. 

Dr. Oana M. Stanciu

Medic rezident geriatrie si gerontologie 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.