Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Efectele dietei hipocalorice combinata cu exercitiile fizice

Dr. Oana Maria Stanciu, medic specialist geriatrie și gerontologie; [email protected]
27 iunie 2016
Share

Un studiu publicat recent arata ca dieta hipocalorica, impreuna cu exercitiile fizice, reduce grasimea abdominala. Exercitiile fizice au un efect mai mare in reducerea grasimii abdominale, conform analizei publicate de specialisti in luna mai, in revista medicala Obesity reviews.

Grasimea abdominala este un semn al excesului de greutate. Depunerea de tesut adipos in zona abdomenului apare din cauza unui consum in exces de calorii (mese bogate) si a unui consum mic de energie (stil de viata sedentar). Distributia tesutului adipos in zona superioara a corpului este in forma de mar, numita si obezitate androida. Barbatii sunt mai predispusi decat femeile la depunerea grasimii in jurul abdomenului. Masurarea circumferintei taliei este un indiciu al surplusului de greutate. Daca aveti indoieli cu privire la acest scor, luati un centimetru si masurati circumferinta taliei. Dimensiunile normale pentru barbati sunt de pana la 95 cm, iar pentru femei, de pana la 80 cm.

Dieta hipocalorica: principiul de baza

Atunci cand tinem o dieta, alimentele pe care le consumam trebuie sa aiba un aport redus de calorii. Astfel, prin dieta hipocalorica se reduce continutul de carbohidrati si grasimi consumate. Nutritionistii recomanda aproximativ 2.000 de calorii pe zi. Aceasta valoare difera in functie de varsta, gen, regiune geografica si activitate fizica.

In prezent, calcularea numarului de calorii pe care trebuie sa le consumam nu mai reprezinta o problema. Ne putem calcula cu usurinta numarul de calorii prin citirea atenta a etichetelor produselor alimentare sau utilizarea unor aplicatii instalate pe telefon.

Mesele trebuie sa includa ingrediente sanatoase, chiar daca avem un regim bazat pe un numar redus de calorii. In acest scop se vor consuma alimente bogate in vitamine, minerale, fibre, compusi biologici activi (flavonoide, catechine etc.), acizi grasi polinesaturati (Omega-3, Omega-6). Trebuie sa renuntam la dulciuri si alimente care contin amidon. 100 de grame de ciocolata ne aduce 250 grame de grasime viscerala.

Faceti zilnic sportdieta hipocalorica 2

Pentru a ne metine sanatatea si greutatea ideala trebuie sa facem exercitii fizice regulat. Exercitiile fizice de intensitate moderata cresc consumul de energie, reducand grasimea abdominala.

Fie ca sunteti acasa sau la sala de fitness, asigurati-va ca exercitiile fizice reduc grasimea adipoasa din zona sodurilor si abdomenului. Pentru obtinerea unor rezultate bune, este necesar sa facem exercitiile fizice timp de cel putin 30 de minute, zilnic.

Chiar si mersul pe jos, inotul, echitatia, masajul ne ajuta sa reducem din circumferinta abdominala.

Excesul de grasime din zona abdominala nu este doar inestetic, are si un impact negativ asupra sanatatii. Coloana vertebrala, articulatiile de la nivelul genunchilor, inima sunt principalele zone afectate. Exercitiile fizice combinate cu o dieta hipocalorica reduc grasimea abdominala, rezultatul fiind un abdomen plat. Numarul de calorii arse in timpul exercitiilor fizice trebuie sa fie mai mare decat cantitatea de calorii consumate intr-o zi.

Dr. Oana M. Stanciu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.