Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Dormiti putin? Afectiuni la care sunteti predispusi

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
23 mai 2016
Share

Somnul este benefic pentru starea generala de sanatate, iar atunci cand va odihniti suficient, faceti fata cu usurinta activitatilor zilei. Lipsa somnului duce, temporar, la oboseala, tulburari ale dispozitiei sau lipsa de concentrare.

Pe termen lung insa, somnul insuficient este asociat cu numeroase boli cronice, care pot afecta semnificativ calitatea vietii. Daca aveti tulburari ale somnului, fie nu puteti adormi, fie aveti un somn intrerupt, este necesar sa consultati un medic pentru identificarea cauzei si, eventual, pentru prescrierea unor medicamente sau ceaiuri care va pot ajuta sa va odihniti corespunzator. Aflati care sunt afectiunile care pot aparea din cauza lipsei de somn.

Obezitatea

In timpul somnului, organismul secreta hormoni care controleaza apetitul, metabolismul si procesarea glucozei. Lipsa somnului duce la dezechilibrul acestor hormoni, precum si al altora (cresterea secretiei de insulina, ce determina acumularea kilogramelor in exces). In plus, lipsa somnului duce la scaderea nivelului de energie, implicit, la reducerea capacitatii de concentrare, dar si la ingreunarea efectuarii exercitiilor fizice. In schimb, predispune la mancatul peste masura. Acesti factori favorizeaza aparitia obezitatii, care duce, la randul ei, la alte consecinte neplacute (boli ale inimii, dureri osteoarticulare si alte boli cronice).

Diabetul

Somnul insuficient poate determina aparitia diabetului si a rezistentei la insulina (precursorul diabetului), prin influentarea modului in care corpul proceseaza glucoza utilizata pentru energie. Studiile arata ca persoanele care dorm mai putin de cinci ore pe noapte au un risc mult mai crescut de a dezvolta diabet.

Hipertensiunea si alte boli de inima

Chiar si perioadele mici de somn insuficient pot creste tensiunea arteriala. Lipsa somnului duce, prin urmare, la aparitia bolilor cardiovasculare si a accidentului vascular cerebral. Apneea de somn si bolile cardiovasculare sunt in stransa legatura. Aceste persoane se trezesc de mai multe ori pe noapte, ca rezultat al inchiderii cailor respiratorii in timpul somnului. Cu timpul, apneea de somn poate duce la aparitia hipertensiunii arteriale, care este, in sine, un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare.

somn afectiuniTulburari ale dispozitiei

Poate multi nu cred, insa chiar si o singura noapte de somn insuficient poate cauza iritabilitate si schimbari ale dispozitiei in ziua urmatoare. Tulburarile de somn cronice au fost corelate cu depresia, anxietatea si anumite afectiuni mentale. Persoanele care nu dorm suficient experimenteaza sentimente neplacute, precum tristete, manie, epuizare mentala sau un stres accentuat. In plus, acestea pot deveni pesimiste si pot simti nevoia de izolare sociala. Toate aceste simptome pot fi ameliorate sau pot disparea dupa mai multe nopti de somn odihnitor.

Slabirea sistemului imunitar

Sistemul imunitar produce anumite substante care pot lupta impotriva infectiilor, dar pot cauza, de asemenea, oboseala. Persoanele care dorm suficient au un sistem imunitar mai puternic si, prin urmare, corpul lor este capabil sa lupte impotriva infectiilor la o capacitate crescuta, comparativ cu persoanele care nu se odihnesc. Somnul este important pentru sanatatea generala si pentru functionarea corecta a intregului organism. Lipsa acestuia predispune la numeroase afectiuni de ordin fizic si psihic si nu este de ignorat.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.