Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Ce afectiuni ascunde valoarea scazuta a hemoglobinei

23 februarie 2016
Share

Hemoglobina este o proteina extrem de importanta pentru organism. Transporta oxigenul de la plamani catre celelalte tesuturi, il transforma in dioxid de carbon si apoi livreaza dioxidul de carbon din tesuturi in plamani. Contine molecule de fier care ajuta la mentinerea formei globulelor rosii (eritrocite), astfel incat acestea sa functioneze corect.

Daca valoarea hemoglobinei este doar putin mai mica decat ar trebui sa fie in mod normal, starea generala de sanatate nu va fi afectata. Un nivel foarte scazut, insa, ar putea indica existenta unei anemii. Nivelul scazut de hemoglobina este mai mic de 13,5 grame/decilitru la barbati si mai putin de 12 grame/decilitru la femei.

Hemoglobina si afectiunile specifice

Femeile gravide au, de obicei, un nivel mai scazut de hemoglobina. In anumite cazuri, nivelul scazut de hemoglobina poate fi asociat cu alte afectiuni care duc la reducerea numarului de globule rosii.

Printre afectiunile care duc la producerea unui numar mai mic de globule rosii se numara:

  • Anemia aplastica

  • Cancerul

  • Ciroza

  • Limfomul Hodgkin

  • Hipotiroidismul

  • Anemia feripriva

  • Bolile cronice de rinichi

  • Leucemia

  • Mielomul multiplu

  • Sindroamele mielodisplastice (forme de pre-leucemie)

  • Limfomul non-Hodgkin

Exista si afectiuni care determina organismul sa distruga globulele rosii mai repede decat acestea sunt produse: splina marita, porfiria (dureri abdominale acute), talasemia, vasculita, hemoliza. Hemoglobina poate scadea si din cauza pierderilor de sange ca urmare a unei rani, sangerari ale tractului digestiv, ulcere, hemoroizi, donarea frecventa de sange, sangerare menstruala abundenta.

Hemoglobina si anemianivel scazut hemoglobina

Anemia apare atunci cand valorile hemoglobinei scad, comparativ cu un nivel obisnuit la persoanele de acelasi sex si de aceeasi varsta. Cauza cea mai frecventa a bolii este lipsa de fier din organism. O dieta cu deficit de fier este un factor important in dezvoltarea acestei afectiuni. Principala consecinta a anemiei este sursa insuficienta de oxigen inregistrata la nivelul organismului. Boala poate fi clasificata prin capacitatea de a produce eritrocite.

La femeile intre 19 si 49 de ani, lipsa de fier poate fi asociata cu perioada fertila. Vegetarienii si copiii sunt considerati grup de risc. Ca urmare a sursei insuficiente de oxigen, pot aparea simptome precum oboseala, dificultate la concentrare, ameteala, dureri de cap, palpitatii. Exista si alte situatii medicale care stau la originea anemiei, printre care administrarea unor medicamente, hemoragii gastrointestinale, deficiente nutritionale, insuficienta renala, hipertiroidism.

Daca experimentati simptomele mai sus amintite, mergeti la medicul de familie pentru un consult amanuntit.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Mayoclinic.org; Medicinenet.com; Emedicinehealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.