Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Sialoreea: ce este si care sunt cauzele

3 octombrie 2017
Share

Sialoreea reprezinta cantitatea excesiva de saliva produsa la nivelul gurii si poate fi o conditie stanjenitoare si deranjanta. Aceasta este, de obicei, o problema temporara si nu reprezinta un semnal de alarma.

In mod normal, este produsa o cantitate de saliva ce nu este evidenta, deoarece o inghitim in mod inconstient. Insa, daca observati o cantitate mai mare de saliva, inseamna ca glandele salivare au produs in exces.

 

 

 

 

Care sunt cauzele sialoreei?

Cauzele sialoreei pot fi multiple si includ:

• Protezele dentare noi sau cele care nu sunt fixate corespunzator

• Boala de reflux gastroesofagian. Apare atunci cand cantitatea de continut gastric care reflueaza in esofag este peste limitele normale, determinand aparitia simptomelor (senzatia de arsura in piept, refluarea continutului gastric in cavitatea bucala, fara efort de voma, dificultate si/sau durere la inghitirea bolusului alimentar, durere toracica noncardiaca, simptome pulmonare -tuse, astm, pneumonie de aspiratie, raguseala, halitoza – respiratie urat mirositoare, sughit cronic, senzatie „nod in gat”, eroziuni dentare).

• Afectiuni (infectii, leziuni) la nivelul gurii sau faringelui

• Anumite medicamente (antipsihotice, anticonvulsivante)

• Tratamentul pentru cancer (radioterapia)

Stomatita (inflamatia mucoasei bucale)

• Sarcina

• Cauze rare: intoxicatia cu arsenic, mercur, pesticide, sifilis (boala cu transmitere sexuala), tuberculoza, paralizia Bell (slabirea sau paralizia muschilor faciali).

 

Afectiuni cu efect asupra salivarii

Exista anumite afectiuni care influenteaza coordonarea musculara si pot sa scada capacitatea de inghitire sau de mentinere a salivei. Acestea sunt reprezentate de:

• Dementa

• Scleroza laterala amiotrofica (slabiciune musculara). Semnele precoce ale bolii includ crampele, durerile musculare, spasme si dificultati de mestecat sau inghitit. Dupa ce boala afecteaza complet organismul, pacientii isi pierd functiile vitale, precum respiratia si capacitatea de a inghiti. Speranta de viata este de 2-5 ani de la instalarea simptomelor, cauza de deces a majoritatii fiind insuficienta respiratorie.

• Scleroza multipla. Persoanele cu scleroza multipla prezinta primele simptome intre varstele de 20 si 40 de ani. De obicei, acestea se amelioreaza, dar revin dupa o perioada de timp. Cursul imprevizibil al sclerozei multiple complica procesul de diagnosticare. Este de preferat sa tineti evidenta simptomelor pentru a ajuta medicul sa puna diagnosticul cat mai repede. Majoritatea simptomelor sclerozei multiple pot fi gestionate.

Autismul. Este o boala caracterizata prin afectarea dezvoltarii creierului. Autismul afecteaza grav abilitatile mentale, emotionale si comunicationale ale unei personae. Aceste persoane prezinta dificultatea de a interactiona social, dificultati de comunicare verbala si nonverbala, precum si comportamente repetitive ori preocupari limitate si/sau obsesive.

• Sindromul Down – abilitatile, caracteristicile si interesele copilului cu sindrom Down variaza de la o persoana la alta. Sindromul Down produce diverse dizabilitati şi alte probleme medicale.

• Miastenia gravis. Aceasta este o tulburare autoimuna grava caracterizata prin slabiciune musculara.

• Accidentele vasculare cerebrale

• Boala Parkinson

 

res-secundaraa-Sialoreea

In cazul in care sialoreea este sau devine un motiv de ingrijorare, este necesar sa apelati la un medic pentru un consult amanuntit si investigatii medicale specifice. Trebuie urmarite conditiile in care apare, durata – temporar sau permanent. Tratamentul sialoreei depinde de tratamentul afectiunii de baza care a determinat aparitia acesteia.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.