Revista care te menține sănătos

Psihologie

Cum puteti opri un atac de panica

Ruxandra Dumitrescu; Surse: Everydayhealth.com; Helpguide.org
1 noiembrie 2021
Share
Cum puteti opri un atac de panica

Atacurile de panica sunt episoade foarte intense de anxietate, teama la care se adauga si anumite simptome fizice. Aceste episoade pot aparea mai rar sau mai frecvent si pot dura pana la 10-15 minute. Printre simptomele fizice de care aminteam se numara palpitatiile, transpiratia, senzatia de amorteala, bufeuri sau frisoane, durere in piept, nod in gat, greata, diaree, ameteala.

Din fericire, exista cateva tehnici, modalitati care va pot ajuta sa va calmati imediat cand incepeti sa simtiti sentimentul de panica, ce anunta un atac de panica.

Respirati adanc

In general, orice tehnica de relaxare care atenueaza stresul si care reduce starea de alerta „lupta sau fugi” (atunci cand organismul semnalizeaza eliberarea hormonilor de stres) se bazeaza pe respiratia profunda. O respiratie lenta are capacitatea de a calma intreg sistemul nervos. Una dintre modalitatile prin care reuseste acest lucru este stimularea nervului vag (nervul principal al sistemului nervos vegetativ), prin eliberarea de enzime antistres si hormoni cu efect calmant, precum prolactina, oxitocina. Tot ce trebuie sa faceti este sa trageti aer in piept in timp ce numarati pana la sase si apoi sa expirati, pentru ca aerul sa se deplaseze din piept catre diafragma.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar StresControl, recomandat pentru combaterea efectelor stresului, reducerea anxietăţii şi îmbunătăţirea calităţii somnului.

Spalati-va cu apa rece pe fata

Ati observat ca, de cate ori va clatiti cu apa rece pe fata, perspectivele vi se schimba, chiar si pentru un minut? Cercetarile au aratat ca acest lucru are loc ca urmare a producerii unor modificari fiziologice, prin stimularea sistemului parasimpatic (incetineste bataile inimii). Astfel, rata batailor inimii scade, in timp ce sistemele digestiv si imunitar sunt activate.

Faceti baie in sare amara

Daca timpul si locul va permit, faceti o baie calduta. In apa puneti sare amara, pura, naturala, cu efecte extraordinare. Aceasta sare contine magneziu. In timpul baii, magneziul este mai usor absorbit in piele si apare senzatia de calm si relaxare. Potrivit unui studiu din anul 2012 publicat in Neuropharmacology, lipsa de magneziu din organism, mineralul despre care se spune ca ne calmeaza, duce la aparitia starilor de anxietate.

Masati-va scalpul

Specialistii sustin ca masajul reduce nivelul de cortizol cu pana la 31% si creste nivelul de serotonina cu 28%, iar pe cel de dopamina, tot cu 31%. Masajul scalpului este benefic in particular, deoarece fluxul de sange este stimulat si se reduce tensiunea musculara in zona din spate a capului si la ceafa. Puteti folosi si ulei esential de levantica, deoarece reduce stresul mental.

Scuturati-va corpul

Dupa ce un animal a scapat din ghearele unui pradator si se bucura ca nu i-a servit drept cina, cu siguranta „nu se angreneaza intr-o discutie intelectuala”, ci incepe sa-si scuture corpul. Miscarea corpului este primul exercitiu neurologic ce reduce sentimentul de teama pe care-l avem si care, de cele mai multe ori, „ne atarna in jurul gatului”.

Incalziti-va mainile

Ati realizat ca, de cate ori suntem stresati, avem mainile reci, deoarece sangele hraneste si mentine tensiunea din umeri si solduri, pregatind aceste zone pentru raspunsul „lupta sau fugi”? Prin incalzirea mainilor se declanseaza relaxarea sistemului parasimpatic. Potrivit studiilor, putem chiar sa reducem hipertensiunea arteriala prin incalzirea mainilor. Tineti in mana o cana cu ceai fierbinte, faceti o baie calda sau frecati-va mainile continuu.

Mancati ciocolata neagra

Ciocolata neagra este unul dintre alimentele cu cele mai mari concentratii de magneziu, un singur patratel furnizeaza 327 miligrame sau 82% din valoarea de care organismul are nevoie zilnic. De asemenea, ciocolata neagra contine triptofan, aminoacid care functioneaza precum un precursor al serotoninei si teobrominei, ce va ajuta sa va simtiti mai bine.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.