Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Poate duce gripa la aparitia pneumoniei?

23 octombrie 2015
Share

Raspunsul la intrebare este pozitiv. Aproximativ o treime dintre cazurile de pneumonie este cauzata de virusuri respiratorii, cel mai frecvent de virusul influenza care duce la aparitia sindromului gripal clasic. Pe langa influenza, alte cauze ale pneumoniei includ bacterii, dar mai rar ciuperci sau paraziti.

Pneumonia este o infectie ce cauzeaza inflamatie la nivelul plamanilor. De obicei, raspunde bine la tratament, insa, in cazul tinerilor, persoanelor in varsta si al celor cu afectiuni cronice poate reprezenta un pericol.

Plamanii sunt un organ vital, dar in momentul in care apare infectia, functia primara, aceea de a sprijini ventilatia (miscarea aerului in plamani), este compromisa si poate pune viata in pericol. Odata ce organismele responsabile la aparitia pneumoniei invadeaza tesuturile, sacii alveolari se vor umple cu lichid si puroi, respiratia devenind din ce in ce mai grea. Simptomele includ tuse, febra, oboseala, greata.

Pneumonia atipica

Pneumonia atipica este o forma mai putin severa, o forma acuta de boala infectioasa pulmonara ce presupune simptome usoare. Insa nici chiar forma usoara a bolii nu trebuie ignorata. Simptomele pneumoniei atipice pot fi foarte usor confundate cu cele ale gripei, insa exista cateva diferente pe care ar trebui sa le luati in considerare: simptomele persista mai mult de o saptamana si se inrautatesc, respiratia este tot mai rapida, apar dureri in piept. Pneumonia poate fi identificata prin ascultarea plamanilor sau printr-o radiografie toracica.

decupat secundara - gripaCum se trateaza pneumonia

Tratamentul prescris pentru pneumonie depinde de cauza infectiei: se administreaza antibiotice pentru pneumonia bacteriana, medicamente antivirale pentru unele tipuri de pneumonie virala si medicamente antifungice in cazul in care pneumonia este cauzata de ciuperci.

De asemenea, exista cateva lucruri simple pe care le puteti face pentru a reduce riscul aparitiei pneumoniei:

Masurile de igiena personala sunt obligatorii! Masurile simple de precautie, precum spalarea frecventa a mainilor, acoperirea nasului si a gurii cu un servetel sau o batista atunci cand stranutati sau tusiti si aruncarea acestor servetele imediat dupa folosire vor reduce expunerea si raspandirea germenilor.

Lasati-va de fumat! Fumatorii prezinta un risc mai mare de a se imbolnavi de pneumonie, deoarece mecanismele de protectie ale plamanilor sunt, pur si simplu, paralizate de substantele din tutun.

Vaccinati-va! Vaccinul antigripal va poate proteja impotriva gripei, evitand, implicit, pneumonia. In urma unui studiu publicat in The Journal of the American Medical Association, s-a descoperit ca pacientii cu pneumonie asociata gripei nu se vaccinasera impotriva gripei. In mod similar, vaccinul pneumococic ofera protectie impotriva celei mai comune cauze a pneumoniei bacteriene.

Ruxandra Dumitrescu

Sura: Everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.