Revista care te menține sănătos

Wellness club

Secretele unui creier tanar indiferent de varsta

31 august 2022
Share
Secretele unui creier tanar indiferent de varsta

Cu siguranta cunoasteti persoane ale caror abilitati mentale au suferit modificari odata cu varsta. Majoritatea oamenilor se teme de procesul numit inaintare in varsta. In mod surprinzator, teama nu este doar a oamenilor aflati in a doua jumatate a vietii.

Un sondaj publicat in anul 2013 in Statele Unite arata ca tinerii intre 19 si 39 de ani sunt chiar mai preocupati de problemele de memorie fata de persoanele cu varste inaintate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte, care combate oboseala, întăreşte rezistenţa organismului şi sprijină procesul de învăţare şi memorare.

Indiferent de varsta pe care o aveti, exista cateva masuri pe care le puteti lua din timp pentru a avea mereu un creier tanar. Aceste actiuni pot influenta modul in care va actiona creierul maine, anul viitor sau peste cativa ani. Iata care sunt sfaturile psihiatrului Henry Emmons si ale psihologului David Alter, in cartea lor numita Staying Sharp.

Un creier tanar = un creier odihnit

Somnul nu trebuie sa fie negociabil, este unul dintre cele mai importante obiceiuri pentru sanatate. Dupa un somn bun, creierul va functiona mult mai bine. Somnul imbunatateste starea de spirit, „limpezeste” mintea si „repara”, practic, creierul. Nu este o exagerare atunci cand se spune ca somnul actioneaza precum un medicament-minune asupra creierului. Este un mit ca, pe masura ce imbatranim, avem nevoie de mai putin somn, dar este adevarat ca, pe masura ce inaintam in varsta, somnul nu mai este la fel de profund si odihnitor.

Pentru a va regla somnul, este nevoie sa gestionati corect expunerea la lumina, deoarece organismul primeste anumite semnale de la natura, iar unul dintre cele mai importante este alternarea ritmului lumina-intuneric. Incercati sa va expuneti la lumina naturala cel putin o ora dimineata, iar seara evitati pe cat posibil expunerea la lumina artificiala. Opriti luminile din camera si device-urile electronice cu jumatate de ora – o ora inainte de a merge la culcare. Daca cititi inainte de culcare, alegeti o veioza cu lumina calda, nu cu spectru albastru.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis Ginkgo Biloba. Este recomandat pentru: îmbunătăţirea circulaţiei la nivel cerebral şi îmbunătăţirea memoriei, protejarea celulelor de stresul oxidativ, combaterea sindromului mâinilor şi picioarelor reci, protejarea retinei.

secundara_creier_tanar_inainte de Pentru a mentine creierul tanar, cultivati-va curiozitatea

Pentru a mentine creierul tanar, cultivati-va curiozitatea

Un somn odihnitor va ofera posibilitatea sa va bucurati de oportunitatile zilei urmatoare. Curiozitatea va ajuta sa faceti uz de toate posibilitatile aparute. Cand va expuneti unor noi situatii si aveti tot felul de idei, creierul s-ar putea simti pe moment depasit. Insa gasirea solutiilor il antreneaza si il „gadila” in centrii cu molecule de dopamina, un neurotransmitator care va ajuta sa va concentrati. Tocmai de aceea, este important sa dezvoltati aceasta abilitate. Daca veti cauta in mod deliberat solutii diferite, veti deveni mai flexibili si va veti putea adapta mai bine. Incercati intotdeauna lucruri noi, provocari. In creier se vor forma noi conexiuni. Aceasta se numeste neuroplasticitate sau capacitatea creierului de a se schimba sub influenta invatarii.

Un creier tanar = un creier conectat

Cand vine vorba despre creier, marimea nu conteaza, conexiunile fac diferenta. O viata conectata se poate traduce printr-un creier mai tanar si mai activ, ca sa nu mai vorbim si de o viata mai fericita. La baza suntem fiinte sociale, iar imbogatirea conexiunilor sociale produce beneficii in ceea ce priveste creierul. Printre cele mai importante se numara reducerea fricii si a anxietatii care pot aparea atunci cand o persoana nu este integrata. Conexiunile sociale protejeaza creierul impotriva stresului cronic, a senzatiei de singuratate si activeaza circuitele empatice, adanc ascunse in creier. Pe scurt, legaturile cu cei din jur va transforma in persoane mai flexibile, echilibrate emotional, calme.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.