Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Kinetoterapia postnatala: ce importanta are?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 septembrie 2015
Share

Nasterea unui copil reprezinta cea mai frumoasa experienta pe care o poate avea o femeie. In multe cazuri, mamele au tendinta de a se neglija dupa venirea pe lume a bebelusului. Insa, in timpul sarcinii, au loc o multime de schimbari in corp, inclusiv schimbari de postura, cresterea greutatii, retentia de lichide, precum si schimbari hormonale.

Unele femei pot experimenta probleme musculare si articulare. Problemele care apar dupa nastere includ durerile de mijloc, pelvine, dureri articulare asociate cu sarcina si incontinenta. Unele dintre aceste probleme pot persista sau incepe dupa nastere.

 

Cand este recomandata kinetoterapia postpartum?

Perioada postpartum (lehuzia), reprezinta etapa in care o femeie revine la starea fiziologica anterioara sarcinii. In aceasta etapa de refacere, organismul sufera o trecere progresiva de la o stare la alta, incercand sa revina la cea dinaintea sarcinii.

Rolul kinetoterapiei postpartum are ca rol refacerea intregului organism, in special a musculaturii ce favorizeaza o postura corecta, a perineului (daca acesta a fost afectat) si a muschilor pelvini sau ai spatelui. Inainte de a incepe, kinetoterapeutul va tine cont de criteriile personale: varsta, starea generala de sanatate, precum si de alte afectiuni asociate. Programele de kinetoterapie sunt diferite in cele doua perioade ale lehuziei. Acestea cuprind:

1. Lehuzia propriu-zisa. Aceasta are o durata de 10-12 zile, in care scopurile exercitiilor fizice sunt: preventia trombozei, efectuarea miscarilor respiratorii normale, refacerea musculaturii perineale si reechilibrarea psihica. Exercitiile de kinetoterapie pot incepe inca din a doua sau a treia zi dupa nastere si trebuie realizate intr-un ritm bland, lent, progresiv, deoarece muşchii şi ligamentele sunt in continuare slabite si pot sa apara accidente. In aceasta perioada, exercitiile nu trebuie sa produca disconfort sau durere. Fiecare sedinta se termina cu masajul membrelor inferioare si cu relaxare.

2. Lehuzia tardiva. Aceasta are o durata de 4-6 saptamani, in care se continua exercitiile de kinetoterapie sub supravegherea kinetoterapeutului. Acesta se va asigura ca exercitiile propuse sunt efectuate in mod corespunzator, alcatuind un program specific pentru o refacere cat mai rapida a organismului, atat fizic, cat si psihic.

Din saptamana a treia dupa nastere se pot relua progresiv exercitiile fizice normale (inclusiv yoga) si toate formele de mers. Abia din aceasta saptamana sunt permise inotul si mersul pe bicicleta. Exercitiile fizice cresc rezistenta fizica si forta musculara, in special la nivelul soldurilor, spatelui si al abdomenului. Imbunatatirea acestor zone pregateste corpul pentru momentul nasterii si il ajuta sa se recupereze mai repede dupa aceasta. Antrenarea musculaturii duce la stimularea metabolismului, cresterea rezistentei la efort si grabeste arderea grasimilor.

 

Care sunt avantajele kinetoterapiei postpartum?

Kinetoterapia postnatalaAvand in vedere schimbarile majore care se produc atat in interiorul, cat si in exteriorul unei femei, este nevoie de ajutor pentru a capata tonusul fizic si psihic dinaintea sarcinii. Kinetoterapia este unul dintre cele mai importante ajutoare in acest proces de recuperare. Iata care sunt avantajele kinetoterapiei:
           Permite o recuperare mai usoara dupa nastere.
       Accelereaza procesul de revenire la forma fizica anterioara sarcinii.
           Ofera mai multa energie mamei, astfel incat sa faca fata mai usor noilor provocari.
           Reduce stresul si depresia.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.