Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Caldura mare! Efectele caniculei asupra sanatatii

20 iulie 2015
Share

Vremea calda poate fi extrem de relaxanta si placuta, dar, in acelasi timp, poate veni la pachet cu tot felul de pericole. Uneori, organismul uman nu poate face fata expunerii la temperaturi foarte inalte si nu-si poate mentine o temperatura optima incat sa functioneze corect.

Caldura extrema sau canicula poate avea urmari foarte grave asupra organismului, asa ca iata ce masuri ar trebui sa luati pentru a preveni anumite conditii, cum ar fi accidentul vascular cerebral.

Reglarea temperaturii interne

Problemele incep sa apara in momentul in care organismul se lupta sa-si mentina sistemul de racire si sa functioneze asa cum ar trebui. Corpul uman are o temperatura centrala care trebuie mentinuta – un fapt cunoscut drept homeostazie. O anumita parte a creierului, precum hipotalamusul, este responsabila de reglarea temperaturii corpului. Daca aceasta incepe sa scada sau sa creasca prea mult, atunci poate trimite semnale glandelor, muschilor, nervilor si organelor, activand toate mecanismele pentru ca acestea sa se adapteze.

Mecanismul pe care organismul il foloseste pentru a se racori este transpiratia. Insa transpiratia nu este suficienta. Atunci cand umiditatea este crescuta, transpiratia nu se va evapora la fel de repede, ceea ce inseamna ca abilitatea organismului de a se racori este compromisa.

Factori care limiteaza reglarea temperaturii

Exista cativa factori care impiedica organismul sa-si regleze temperatura. Astfel, poate creste riscul bolilor legate de caldura. Printre acestia, se numara:

  • Varsta inaintata;
  • Supraponderalitatea si obezitatea;
  • Bolile de inima;
  • Afectiunile medicale ce limiteaza activitatea fluxului sangvin;
  • Administrarea anumitor medicamente;
  • Consumul de alcool.

Cand organismului ii este imposibil sa-si mentina temperatura, pot aparea o serie de probleme.

Eruptiile cutanate de la caldura

Eruptiile cutanate pot aparea atunci cand pielea devine iritata, ca urmare a transpiratiei excesive, atunci cand sudoarea nu se evapora. Eruptiile apar ca niste umflaturi rosii sau vezicule mici pe suprafata pielii, in zone cum ar fi abdomenul, pieptul, tenul etc. Este foarte important sa nu stati in soare, sa va adapostiti in zonele umbroase, sa stati cat mai departe de umiditate. Copiii sunt cel mai afectati de aceasta problema.

decupat secundara crampeleCrampele

Apar, de obicei, la nivelul abdomenului, bratelor si picioarelor. Transpiratia scade nivelul de sare din organism si poate duce la aparitia crampelor. Acestea se pot manifesta si in asociere cu o activitate epuizanta. In aceste situatii, este recomandat sa consumati foarte multa apa si sa va odihniti. Daca nu cedeaza dupa o ora, trebuie sa cereti asistenta medicala.

Epuizarea de la caldura

Acest tip de epuizare apare dupa cateva zile de la expunerea continua la temperaturi ridicate si mai ales cand in organism exista un dezechilibru in ceea ce priveste lichidele. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema sunt palide, transpira foarte mult si au pielea rece si umeda. Bataile inimii sunt rapide, dar slabe, iar respiratia este alerta. Pe langa crampele musculare, pot aparea dureri de cap, greata, varsaturi, oboseala si lesin. Seniorii, persoanele hipertensive, cei care fac activitati in aer liber sunt cei mai afectati. Trebuie sa consume foarte multe lichide, sa faca dusuri cu apa rece si sa se odihneasca.

Accidentul vascular cerebral de la caldura

Aceasta este una dintre cele mai serioase probleme ce pot aparea pe timp de vara atunci cand organismul nu isi mai poate regla temperatura. Printre simptome se numara lipsa transpiratiei, piele rosie, fierbinte. Bataile inimii sunt rapide si puternice, apar durerile de cap trepidante, ameteala, convulsii, pierderea cunostintei. Aceasta este o urgenta medicala, drept urmare persoana in cauza trebuie sa se racoreasca prin orice mijloace. Imbracamintea trebuie scoasa, trebuie aplicate pachete cu gheata, trebuie sa i se faca un dus rece, sa fie mutata la umbra etc. Si, bineinteles, trebuie dusa la spital.

In zilele toride de vara este foarte important sa beti multe lichide, sa purtati haine care sa va protejeze de soare. Daca vreti sa faceti miscare in aer liber, este recomandat sa faceti dimineata. Odihniti-va la umbra in timpul zilei. Protejati-va pielea cu creme cu FPS si evitati sa consumati mancaruri foarte calde.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Medicalnewstoday.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.