Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Hernia inghinala: ce este si cum se trateaza

13 iulie 2015
Share

Hernia inghinala apare atunci cand tesutul moale, de obicei parte a membranei mucoase din cavitatea abdominala (omentum – fascie adipoasa ce acopera organele cavitatii abdominale precum un sort), patrunde printr-un muschi slabit.

Umflatura rezultata poate fi dureroasa, mai ales atunci cand tusiti, va aplecati sau ridicati obiecte grele.

Hernia inghinala nu este neaparat periculoasa, insa nu se vindeca de la sine si, tocmai de aceea, poate duce la aparitia complicatiilor. Din acest motiv, medicul va poate recomanda o interventie chirurgicala daca hernia este dureroasa si daca umflatura se mareste.

Simptomele herniei inghinale

Exista cazuri in care hernia inghinala nu provoaca niciun fel de simptome, iar medicul poate depista problema la un control de rutina. Uneori, insa, poate fi observata umflatura cauzata de hernie. Cu toate acestea, semnele si simptomele herniei inghinale includ:

  • Durere sau disconfort in zona inghinala, mai ales atunci cand va aplecati, tusiti, ridicati obiecte grele;
  • O umflatura in zona osului pubian;
  • In zona umflaturii apare si o senzatie de arsura;
  • Sentimentul de greutate sau de slabiciune in zona abdomenului;
  • Ocazional, durere si umflarea zonei din jurul testiculelor cand intestinul umflat coboara in scrot.

Ar trebui sa puteti impinge cu lejeritate hernia inapoi in abdomen cand sunteti in pozitia culcat. Daca nu, ati putea aplica un pachet de gheata pe zona respectiva pentru a reduce umflatura.

Hernia incarcerata

Hernia devine incarcerata in momentul in care tesutul intestinal sau abdominal este blocat in sacul herniei. O hernie incarcerata poate duce la o hernie strangulata, care taie practic alimentarea cu sange a intestinului. Este nevoie de interventie chirurgicala pentru a repara hernia si a restabili alimentarea cu sange la nivelul intestinului. O hernie strangulata poate pune viata in pericol daca nu este tratata. Printre semnele si simptomele herniei strangulate se numara: greata, varsaturi, febra, ritm cardiac rapid, umflatura capata culoarea rosie, violet etc.

Cauzele herniei inghinale

Uneori, hernia inghinala nu are nicio cauza aparenta. In alte cazuri, apare ca urmare a unei presiuni crescute in abdomen, a combinatiei dintre presiunea crescuta la nivelul abdomenului si un punct slab preexistent in peretele abdominal, a ridicarii de obiecte foarte grele, din cauza lichidului din abdomen (ascita), sarcina, obezitate, tuse cronica. In cazul unui numar mare de persoane, slabiciunea peretului abdominal (hernie inghinala) apare la nastere atunci cand mucoasa abdominala (peritoneu) nu se inchide corect. Alte hernii inghinale se dezvolta mai tarziu in viata cand muschii incep sa se deterioreze, in urma factorilor amintiti mai sus.

Hernia inghinala la barbati

decupata secundara ultimul paragrafBarbatii sunt mai predispusi riscului de hernie inghinala, si asta deoarece, in cazul barbatilor, testiculele se formeaza mai intai in abdomen si apoi coboara din canalul inghinal in scrot, cu putin timp inainte de nastere. La scurt timp dupa nastere, canalul inghinal se inchide aproape complet, lasand suficient loc cordonului spermatic sa treaca, insa nu intr-atat incat testiculele sa treaca inapoi in abdomen. In momentul in care canalul nu se inchide corect, apare o zona slabita. Dar mai exista si alti factori de risc, precum istoricul familial, anumite probleme medicale, tusea cronica, constipatia cronica etc.

De cele mai multe ori, hernia inghinala se trateaza prin intermediul interventiei laparoscopice minim invazive. Chirurgul opereaza printr-o mica incizie realizata la nivelul abdomenului. Un tub mic dotat cu o camera (laparoscop) se introduce prin aceasta incizie. Ghidat de camera, chirurgul introduce instrumente mici printr-o alta incizie, pentru a repara hernia folosind mese sintetice. Recuperarea este rapida si disconfortul este minim.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Mayoclinic.org

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.