Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Beneficiile inotului

22 iunie 2015
Share

Inotul este benefic atat pentru sanatatea fizica, cat si pentru cea psihica. Ne ajuta sa slabim, tonifica musculatura, antreneaza inima si plamanii, dar este si o forma placuta de petrecere a timpului liber, o modalitate de relaxare si de socializare.

Desi este un sport frecvent practicat vara, se poate inota tot timpul anului in bazine acoperite. Daca nu stiti sa inotati, invatati cu ajutorul unui antrenor pentru a nu solicita gresit musculatura spatelui si articulatiile. Inotul este un sport excelent pentru persoane de toate varstele, putand fi practicat si de persoanele obeze sau femeile insarcinate. Miscarea in apa se face mai usor, desi se depune mai mult efort, astfel incat este mai eficient decat gimnastica aerobica, alergatul, ridicarea greutatilor etc. Persoanelor supraponderale, varstnice, cu artroze, artrite, inotul le este recomandat pentru ca are un impact minim asupra articulatiilor, crescand, in acelasi timp, flexibilitatea lor.

Creste capacitatea pulmonara

Pentru persoanele cu probleme ale spatelui (dureri, scolioze etc.) determinate in general de statul prelungit pe scaun si pozitia defectuoasa la birou, inotul este cea mai buna recomandare. Imbunatateste postura corpului, tonifica musculatura si creste masa musculara. Un alt beneficiu este cresterea capacitatii pulmonare care, in mod normal, scade cu varsta. Astmul bronsic este ameliorat la persoanele care inoata. Studiile efectuate au aratat ca inotul reduce severitatea episoadelor de astm atat la adulti, cat si la copii dupa un antrenament de 6 saptamani.

decupata shutterstock 235726000Mentine inima sanatoasa

In timpul inotului creste frecventa cardiaca si oxigenarea sangelui, asigurand o mai buna functionare a sistemului cardiovascular si mentinerea unei tensiuni arteriale stabile. American Heart Association (Asociatia Americana a Inimii) afirma ca 30 minute de inot zilnic scad riscul aparitiei bolilor coronariene cu 30-40%. De asemenea, este stimulata circulatia sangelui, in special la nivelul membrelor inferioare, reducand riscul aparitiei varicelor.

Foarte indicat pentru pacientii cu diabet

Inotul este si o modalitate eficienta de scadere in greutate. Prin inot se intensifica metabolismul si se ard multe calorii. Dar este dovedit ca inotul creste si pofta de mancare, astfel incat, pentru scaderea in greutate, este indicata asocierea cu o dieta alimentara sanatoasa. Studii efectuate demonstreaza ca inotul poate creste sensibilitatea la insulina a organismului, avand un efect favorabil la persoanele cu diabet. Datorita efectului aerobic, inotul ajuta si la scaderea valorilor colesterolului „rau”.

Speranta de viata poate creste datorita inotului

Un studiu efectuat de Universitatea din Carolina de Sud, SUA, pe o perioada de 32 de ani, la care au participat peste 40.000 de persoane cu varste cuprinse intre 20 si 90 de ani, a aratat ca cei care practicau inotul aveau un risc de deces din diferite cauze cu 50% mai mic decat cei care practicau mersul pe jos, joggingul sau erau sedentari. Femeile insarcinate pot inota doar cu avizul medicului. Inotul tonifica musculatura implicata in timpul nasterii, favorizand o nastere mai usoara. Este benefic si pentru sanatatea psihica. Ajuta la relaxarea musculara si psihica dupa o zi de munca, genereaza o stare de bine, duce la ameliorarea starilor depresive sau anxioase.

Dr. Daniela Burlacu

Medic primar medicina interna

Centrul Medical Medsana

www.medsana.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.