Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Foamea: care sunt cauzele ascunse?

15 martie 2018
Share

In anumite situatii, dupa antrenament, in sarcina sau inainte de menstruatie, este normal sa observati o crestere a apetitului. Insa, daca va este foame mereu, fara un motiv anume, atunci ceva este in neregula.

Foamea reprezinta nevoia psihologica de calorii, apa si sare, si este influentata de factori emotionali, hormonali, stres si de dieta zilnica. Este important sa gasiti cauza foamei excesive, deoarece aceasta va poate afecta serios atat fizicul, cat si psihicul, ducand la obezitate si complicatiile sale. Iata care sunt cauzele ascunse ale foamei.

Deshidratarea

Deshidratarea se poate manifesta uneori prin foame, desi organismul are nevoie doar de lichide. Aceasta confuzie apare in hipotalamus, acea parte a creierului care regleaza atat foamea, cat si setea. Preveniti aceasta situatie prin mentinerea unei hidratari optime, incepand dimineata la trezire, cand este recomandat sa beti un pahar cu apa. Daca va este foame, beti un pahar cu apa si asteptati 15-20 de minute pentru a vedea daca inca mai simtiti aceasta senzatie.

Lipsa somnului

Dupa o noapte in care nu v-ati prea odihnit, se modifica deja doi hormoni responsabili cu apetitul: leptina si grelina. In acest caz, leptina (hormonul responsabil de satietate) scade, iar grelina (hormonul care stimuleaza apetitul) creste. Dupa un somn neodihnitor, apare oboseala si pofta de carbohidrati, desi nu va este foame. Asigurati-va ca dormiti 7-8 ore pe noapte si veti observa ca sunteti energic, iar apetitul este tinut in frau.

Faceti alegeri alimentare nesanatoase

Carbohidratii simpli, precum cei intalniti in produsele fainoase si pline de zahar, precum produsele de patiserie si biscuitii, cresc rapid nivelul glucozei din sange, dupa care acesta scade la fel de repede. Apoi, organismul cere din nou astfel de carbohidrati, formandu-se un cerc vicios. Opriti pofta de carbohidrati prin consumul de fibre. Migdalele, merele, semintele de chia si fisticul sunt alegeri sanatoase ce tin foamea sub control.

Stresul

De fiecare data cand suntem intr-o situatie tensionata, fie la locul de munca, fie in viata personala, simtim nevoia de a manca (in special alimente nesanatoase). Atunci cand sunteti stresati, creste nivelul de adrenalina si cortizol din sange. Acest nivel hormonal crescut ne creste si apetitul. De asemenea, stresul reduce si nivelul serotoninei si, astfel, poate sa va fie foame.

Consumati prea putine proteine

Consumul de proteine si grasimi sanatoase tine foamea la distanta. Este recomandat sa consumati cel putin 46 grame de proteine pe zi. Cele mai bune surse de proteine sanatoase sunt reprezentate de oua, iaurt, carne slaba si cereale integrale.

decupata cauze ascunse ale foameiSariti peste mese

Atunci cand sariti peste mese iar stomacul ramane gol pentru mult timp, este influentat hormonul grelina, ce creste apetitul. Nu lasati sa treaca mai mult de 4-5 ore intre mese. Si chiar daca nu va place sa luati micul dejun, incercati sa mancati in prima ora de la trezire ceva usor, precum un iaurt, unt de arahide si cateva felii de mere.

Mancati prea repede

Atunci cand mancati prea repede, stomacul poate fi plin, insa nu i-ati acordat creierului timpul necesar pentru a simti satietate. Acest lucru creste apetitul si tindeti sa mancati prea mult. Incercati sa mancati incet, savurand fiecare imbucatura si sa va bucurati de ritualul unei mese sanatoase. Apoi asteptati 20 de minute pentru a decide daca inca va este foame.

Luati anumite medicamente

Medicamentele pe care le luati pentru a trata anumite boli va pot face sa simtiti si foamea mai des decat de obicei. Antidepresivele si corticosteroizii pot afecta semnificativ apetitul. Daca luati acest tip de medicamente si va este foame dupa o portie medie de mancare, discutati cu medicul pentru a vedea daca este posibil sa le schimbati cu alte medicamente.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.