Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Ce este seromul si cum se trateaza

4 iunie 2015
Share

Un serom reprezinta o acumulare de lichid intr-un tesut sau organ, care poate aparea dupa o interventie chirurgicala sau, uneori, dupa o accidentare, produsa in urma unei lovituri cu un corp dur.

Seromul poate aparea in urma mai multor tipuri de operatii chirurgicale, in special cele complicate ori care implica afectarea semnificativa a tesutului, cum ar fi operatiile de hernie, cele pentru marirea sanilor sau reconstructia mamara, abdominoplastiilor ori mastectomiilor.

Poate va intrebati care este rolul tuburilor de dren cu dispozitive de aspirare, aplicate dupa o interventie chirurgicala. Ei bine, ele sunt folosite inclusiv pentru a ajuta la reducerea riscului de formare a seromului. Acestea permit monitorizarea volumului de scurgere a lichidului, iar odata ce cantitatea de lichid drenata este minima, tuburile sunt eliminate. Seroamele se pot forma la scurt timp dupa o interventie chirurgicala, daca nu sunt utilizate canale de scurgere, dar pot aparea si dupa indepartarea tuburilor de drenaj.

Se pot vindeca de la sine, dar…

Seroamele mici se vindeca de multe ori de la sine. Totusi, daca asta nu se intampla si este lasat netratat, seromul se poate pietrifica, formand un nodul. Seroamele mai mari necesita adesea aspiratie (prin indepartarea de lichid), realizata in general cu ajutorul unui ac. Seroamele care se infecteaza pot necesita tratament antibiotic si, in cazuri mai rare, chiar o noua interventie chirurgicala.

Seroamele pot intarzia vindecarea unei incizii chirurgicale si pot necesita un nou drenaj. Un serom infectat poate dezvolta un abces, ceea ce indica prezenta unei infectii grave, ce necesita tratament imediat. Atentie la puroiul care poate aparea in dreptul inciziei chirurgicale, la febra ridicata, la senzatia de durere severa in zona operatiei, la eventuale batai rapide ale inimii sau daca incizia chirurgicala da semne ca incepe sa se deschida! In aceste situatii, prezentati-va de urgenta la medic.

Nu trebuie neglijata nici situatia in care se observa un nodul in apropierea zonei in care s-a efectuat operatia chirurgicala ori in cazul in care, din zona inciziei, incep sa se scurga lichide deschise la culoare.

Care sunt simptomele unui serom?

serom-2Simptomele unui serom includ, in primul rand, umflarea inciziei chirurgicale ori a zonei din apropierea acesteia si scurgerea de lichid limpede prin incizie. Daca infectia se dezvolta, aceasta poate provoca urmatoarele simptome:

– Scurgere de puroi

– Inrosirea zonei operate

– Aparitia umflaturilor

– Sensibilitatea zonei

– Dureri

– Febra

In unele cazuri, un serom netratat poate cauza chiar deschiderea inciziei chirurgicale, ceea ce poate duce la aparitia unor complicatii ce pot pune in pericol viata pacientului. Cand zona incepe sa sangereze necontrolat ori persistent, se impune interventia medicala de urgenta.

Cum se trateaza un serom?

Tratamentele comune pentru un serom includ:

– Antibiotice pentru tratamentul infectiei

– Aspiratia lichidului acumulat

– Plasarea tuburilor de drenaj pentru a permite scurgerea lichidului acumulat

– Interventii chirurgicale pentru eliminarea seromului

De multe ori, aparitia unui serom nu trebuie sa ingrijoreze. Dar n-ar trebui sa stati prea mult pe ganduri, ci sa consultati imediat un medic atunci cand observati ca incizia chirurgicala arata mai degraba a rana nevindecata si, in plus, da semne ca s-ar putea deschide.

Mircea Doaga

Sursa: healthgrades.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.