Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

De ce avem picioarele reci?

10 iunie 2021
Share

Senzatia neplacuta de picioare reci este mai comuna decat ati putea crede. Prezenta atat in sezonul rece, ca urmare a expunerii la temperaturi scazute, cat si in restul anului, aceasta poate fi declansata de o multitudine de factori. De multe ori, cauzele subiacente sunt inofensive, insa senzatia de picioare reci poate ascunde si posibile afectiuni grave. Asadar, de ce avem picioarele reci?

In timpul iernii, la fel si in orice alta perioada a anului, cand picioarele sunt expuse temperaturilor scazute fara a fi protejate de sosete si/sau incaltaminte calduroasa, senzatia de frig este fireasca si apare in urma scaderii fluxului sangvin al carei scop este impiedicarea pierderii suplimentare de caldura.

Cand expunerea fara protectie la temperaturi scazute se prelungeste, poate aparea cianoza, fenomen declansat de reducerea cantitatii de oxigen care ajunge la nivelul picioarelor. In cazurile extreme, expunerea pe termen lung la temperaturi foarte scazute duce la degeraturi, care se soldeaza cu amputarea zonelor afectate.

Ce afectiuni pot ascunde picioarele reci

Daca senzatia de picioare reci apare si se mentine in absenta temperaturilor ambientale scazute, ar putea fi vorba de o serie de afectiuni care variaza de la anxietate la circulatie periferica deficitara, hipotiroidism, sindrom Raynaud, neuropatie periferica, anemie, boli ale sistemului nervos, sclerodermie si altele.

Una dintre cele mai frecvente cauze este circulatia periferica deficitara, care se traduce printr-un aport sangvin insuficient la nivelul extremitatilor, inclusiv la nivelul picioarelor. Sedentarismul favorizeaza aceasta dereglare, insa circulatia periferica deficitara poate semnala si ingustarea arterelor, ca urmare a unor depozite de grasime si colesterol.

picioare-reci-2Hipotiroidismul poate declansa, la randul sau, o senzatie acuta, persistenta de picioare reci, careia i se asociaza o stare accentuata de oboseala, caderea parului si cresterea in greutate, printre altele. Medicatia specifica acestei afectiuni ar trebui sa duca la disparitia senzatiei de picioare reci. Daca senzatia persista, chiar si in acest context, cauza declansatoare ar putea fi alta: sindromul Raynaud, manifestat prin spasmul arterelor in conditii de frig sau stres, in urma unui aport insuficient de sange la nivelul extremitatilor. Sindromul Raynaud poate fi rezultatul unor tulburari sistemice sau poate fi de sine statator (primar).

Mergeti de urgenta la medic daca…

Mai grav este ca senzatia de picioare reci este specifica si neuropatiei periferice, una dintre complicatiile diabetului zaharat. In acest context, i se asociaza si furnicaturi, amorteli si/sau senzatii de arsura la nivelul extremitatilor, cu precadere al picioarelor. Daca ati fost diagnosticat cu diabet zaharat si experimentati aceste simptome, este esential sa consultati medicul specialist cat mai curand, pentru a va recomanda solutii adecvate in prevenirea degradarii nervoase suplimentare.

Nu in ultimul rand, in cazul in care senzatiei de picioare reci i se asociaza si scurtarea respiratiei, durere in piept sau presiune la nivelul toracelui, pierderea capacitatii de a vorbi sau pierderea cunostintei, confuzie si/sau paralizia unei parti a corpului, este vital sa mergeti de urgenta la medic.

Dana Saporan

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.