Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Tot ce trebuie sa stiti despre gripa

4 martie 2015
Share

Gripa este o boala respiratorie contagioasa cauzata de virusurile gripale care infecteaza nasul, gatul si plamanii. Gripa este, in general, o afectiune grava, iar uneori poate duce la deces. Cel mai bun mod de a preveni gripa este, evident, acela de a va vaccina in fiecare an.

Desi pare ca, odata cu trecerea iernii, a trecut si pericolul gripei, in realitate lucrurile nu sunt deloc asa. Dimpotriva: in ultimele saptamani, s-au semnalat tot mai multe cazuri de gripa in Romania, fiind inregistrate chiar si 12 decese.

Cinci persoane diagnostiocate cu gripa au murit in saptamana 16 – 22 februarie, acestea nefiind vaccinate si avand alte suferinte medicale preexistente, numarul deceselor in acest sezon ajungand la 12, a anuntat recent Centrul National de Supraveghre si Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT).

Gripa nu tine cont de varsta sau de antecedentele medicale ale celor afectati. Potrivit institutiei medicale, cele cinci cazuri noi de deces au survenit la persoane cu infectii respiratorii acute severe (SARI), la care s-a confirmat virus gripal A(H1) sau A(H3). Este vorba de un barbat de 54 de ani din judetul Arad, un tanar de 20 de ani din Sibiu – caz social – o femeie de 47 de ani, din Galati, o femeie de 69 de ani din Cluj si un barbat de 54 de ani din Olt. De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, gripei si SARI si pana in 24 februarie, au fost confirmate 516 cazuri de gripa, dintre care 256 de tip A si 260 de cazuri tip B.

Atentie la aceste simptome!

Persoanele care au gripa resimt toate sau unele dintre aceste semne si simptome:

  • Febra sau senzatie de stare febrila/frisoane. Este important sa retineti ca nu toata lumea cu gripa va avea si febra.
  • Tuse.
  • Durere in gat.
  • Nas infundat sau curgerea nasului.
  • Dureri musculare sau dureri in tot corpul.
  • Dureri de cap.
  • Oboseala.
  • Unele persoane pot avea varsaturi si diaree, desi acest lucru este mai frecvent la copii decat la adulti.

Cum se raspandeste gripa

Cei mai multi experti cred ca virusurile gripale se raspandesc in principal prin stropi de saliva imprastiati atunci cand oamenii cu gripa tusesc, stranuta sau chiar si cand vorbesc. Aceste picaturi pot ateriza in gura sau in nasul oamenilor care sunt in apropierea celor infectati. De asemenea, o persoana ar putea lua gripa atingand cu mana o suprafata sau un obiect care are virusul gripei pe el si apoi isi atinge gura, ochii ori nasul.

O persoana infectata cu virusul gripal poate transmite altcuiva gripa inainte chiar de a sti ca este bolnava. Majoritatea adultilor sanatosi pot fi capabili de a infecta alte persoane cu o zi inainte ca simptomele sa se dezvolte si apoi timp de 5-7 zile dupa ce au devenit bolnavi. Unii oameni, in special copiii si persoanele cu un sistem imunitar slabit, ar putea fi capabili de a infecta alte persoane pentru un timp chiar mai lung.

Cat de grava este gripa?

Gripa este imprevizibila, iar severitatea acesteia poate varia foarte mult de la un anotimp la altul. Anumite persoane prezinta un risc mai mare de a face complicatii grave in cazul in care contracteaza gripa. Printre acestea, se numara persoanele in varsta, copiii mici, femeile insarcinate si persoanele cu anumite probleme de sanatate (cum ar fi astmul, diabetul zaharat, bolile de inima).

Sezoanele de gripa sunt imprevizibile si pot fi severe. Evident, singurul mod eficient de a preveni gripa este acela de a face un vaccin in fiecare sezon. Vaccinarea impotriva gripei ar trebui sa inceapa imediat dupa ce vaccinul antigripal este disponibil si, in mod ideal, pana in octombrie-noiembrie. Cu toate acestea, efectuarea vaccinului se recomanda chiar si mai tarziu, atat timp cat virusurile gripale circula. Deoarece este nevoie de aproximativ doua saptamani dupa vaccinare pentru ca anticorpii sa se dezvolte in organism, este mai bine ca oamenii sa se vaccineze pentru a se proteja in fata gripei inainte ca virusul sa inceapa sa se raspandeasca in comunitatea lor.

Accesati www.catena.ro sau veniti in farmaciile Catena si cereti farmacistului mai multe detalii.

Mircea Doaga

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.