Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Reumatismul abarticular: care sunt simptomele si cum il tratam?

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
24 februarie 2015
Share

Reumatismul abarticular insumeaza mai multe afectiuni inflamatorii ce implica tesuturile moi (muschi, tendoane, burse, ligamente) din jurul articulatiilor. Acestea sunt, de cele mai multe ori, dificil de diagnosticat si sunt confundate cu alte boli reumatismale.

Exista mai multi factori ce duc la declansarea acestei afectiuni si determina aparitia unor simptome neplacute, inclusiv durerea, si necesita o abordare medicala specifica si amanuntita.

 

Care sunt simptomele

Sindroamele ce alcatuiesc reumatismul abarticular pot avea evolutie acuta, subacuta sau cronica. Acestea se manifesta prin simptome ce includ eritem, edem, sensibilitate locala, durere, tumefactii (umflatura provocata de tulburari ale circulatiei sangelui si a limfei) si, nu in ultimul rand, limitarea mobilitatii zonei afectate.

Durerea pe care o percepe o persoana afectata de reumatism abarticular ia o varietate de forme, de la intepaturi la junghiuri, suferinte surde sau dureri permanente, de intensitate diferita. Aceste simptome variabile implica abordari diferite ale acestor pacienti, in functie de intensitatea lor: o parte dintre pacienti raporteaza suferinte tolerabile, iar altii necesita tratament constant cu analgezice pentru gestionarea eficienta a durerii.

 

Cauze si diagnostic

In general, aparitia reumatismului abarticular este favorizata de uzura specifica inaintarii in varsta, insa poate fi favorizata si de alti factori, precum infectiile localizate sau generalizate, efortul fizic intens, tulburarile metabolice, traumatismele, temperaturile scazute insotite de umiditate ridicata si degenerarea tisulara.

Cu toate acestea, diferitele forme ale reumatismului abarticular nu pot fi explicate in totalitate, astfel incat, de multe ori, acestea pot avea cauze necunoscute.

Diagnosticarea reumatismului abarticular poate fi dificila uneori, din cauza faptului ca adesea simptomele sale se confunda cu cele specifice altor afectiuni reumatismale, mai comune. Deci, oricare ar fi tipul de reumatism abarticular cu care se confrunta un pacient (fibrozita, tendinita, bursita, paniculita, ligamentita) acesta este frecvent identificat abia dupa ce au fost excluse alte posibile variante.
Nu se cunoaste o proba de laborator caracteristica bolii. Uneori examenul radiografic arata calcificari de parti moi sau osteoporoza la nivelul oaselor. La diagnosticul pozitiv al acestor tipuri de reumatism se ajunge de obicei prin excludere, dupa eliminarea altor suferinte articulare cu care se poate confunda deseori.

 

Care este tratamentul pentru reumatismul abarticular

Reumatismul abarticular: care sunt simptomele si cum il tratam?Tratamentul reumatismului abarticular implica mai multe metode, ce variza de la administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene, analgezice si miorelaxante la infiltratii cu corticosteroizi, fizioterapie si gimnastica medicala.

De asemenea, metodele de tratament pot include si aspiratii (cum se intampla in cazul bursitelor) ori interventii chirurgicale, in functie de zona afectata si de manifestarile specifice.
Ameliorarea simptomelor reumatismului abarticular se poate face si prin aplicarea de unguente locale, precum gelurile pe baza de diclofenac care reduc durerile, inflamatiile si edemul. Pentru rezultatele cele mai bune, gelul se aplica de 2-3 ori pe zi, prin masarea usoara a zonei afectate, insa nu mai mult de 14 zile.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.