Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Ce este melatonina si cum ne ajuta

Dr. Raluca Muntean, , medic specialist endocrinologie, competenta ecografie endocrina, Clinica Gral Colentina, www.gralmedical.ro
21 mai 2020
Share
Ce este melatonina si cum ne ajuta

Cu totii am auzit de ea, dar putin stim ce este melatonina, de fapt. Melatonina este un hormon produs in principal de glanda pineala. Este derivata din serotonina („hormonul fericirii”), iar, la randul ei, serotonina este derivata din triptofan, un aminoacid esential.

Melatonina este omniprezenta in lumea vie, de la animale, plante pana la microbi. Cantitatea maxima este atinsa la miezul noptii, dupa care scade treptat, variatiile fiind diferite de la un individ la altul. Sursele naturale cele mai importante de triptofan sunt: bananele, carnea de curcan, laptele, legumele. O sursa importanta de melatonina o reprezinta suplimentele cu melatonina. Sinteza melatoninei este strans legata de lumina, aceasta inhiband sinteza melatoninei. Absenta luminii sintetizeaza melatonina, considerata un „cronobiotic”, substanta care guverneaza ritmurile biologice. Cel mai important rol il are in reglarea ciclului somn-veghe.

Beneficiile melatoninei

Studiile au demonstrat ca melatonina are numeroase roluri benefice, cele mai importante fiind:

  • Imbunatatirea calitatii somnului – combate insomnia: s-a aratat ca melatonina ajuta persoanele care sufera de insomnii si ca se poate administra in siguranta si copiilor cu tulburari de somn, in special celor cu ADHD. Exista si studii care au demonstrat ca administrarea melatoninei persoanelor cu dementa de tip Alzheimer a imbunatatit calitatea somnului.
  • Combaterea efectelor „jetlag”: melatonina poate combate oboseala care apare in principal dupa zborul pe distante lungi, asa-numitul „jetlag”, cu beneficii maxime daca se administreaza melatonina cand se ajunge la destinatie, intre orele 22:00 si 24:00.
  • Rolul antioxidant: s-a demonstrat ca melatonina este un antioxidant natural, ce protejeaza organismul impotriva stresului oxidativ. Efectul antioxidant este comparabil cu cel al vitaminelor E si C.
  • Rolul antistres: studiile au aratat ca melatonina este un inhibitor al axului hipotalamo-hipofizo-corticosuprarenalian, interferad cu sinteza de cortizol. De aceea, melatonina este considerata un factor antistres.
  • Prevenirea si tratarea cancerului mamar: melatonina scade numarul de receptori de estrogeni si inhiba dezvoltarea cancerului mamar estrogeno-dependent. Studiile sugereaza ca melatonina este un „antiestrogen natural”.
  • Efectul antitumoral, oncostatic: studiile au aratat ca melatonina poate oferi protectie impotriva cancerului de colon si de prostata.
  • Efectele antiepileptice: melatonina are rol anticonvulsivant, prin impiedicarea descarcarii de impulsuri cerebrale care ar putea genera convulsii.
ce este melatonina

Alte beneficii ale melatoninei

  • Actiunea antidepresiva: s-a demonstrat ca la persoanele cu depresie exista un nivel scazut de serotonina, iar administrarea de melatonina creste nivelul acesteia, diminuand astfel depresia.
  • Efectul neuroprotector: s-a demonstrat ca melatonina ofera protectie neuronilor si celulelor gliale, iar studiile actuale arata beneficiul administrarii melatoninei celor cu boala Parkinson, scleroza laterala amiotrofica si boala Alzheimer. 
  • Efectul cardioprotector si antiaterosclerotic: s-a dovedit ca administrarea melatoninei are efect de scadere a colesterolului si tensiunii arteriale. Prin efectul antioxidant protejeaza inima.
  • Efectul anti-ageing: s-a demonstrat, in cadrul unor studii, ca administrarea de melatonina creste speranta de viata a soarecilor de laborator.
  • Efectul antimicotic: s-a demonstrat ca administrarea de melatonina la persoanele in varsta ajuta in lupta impotriva infectiei cu Candida albicans.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.