Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Obezitatea la copii: cum o combatem

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 ianuarie 2015
Share

Numarul copiilor obezi este in continua crestere in toata lumea. Copiii au mai putine probleme de sanatate legate de obezitate, comparativ cu adultii. Insa, acestia au un risc crescut de a fi obezi si la varsta adulta, ceea ce determina aparitia unor boli cronice mai tarziu, precum diabetul si bolile cardiovasculare. De asemenea, copiii obezi sunt mai predispusi la stres, tristete si la un respect de sine scazut.

Copiii devin obezi dintr-o varietate de motive. Cele mai frecvente cauze includ factorii genetici, sedentarismul, dieta nesanatoasa sau o combinatie intre acesti factori. Numai in cazuri rare obezitatea poata sa apara in urma unor afectiuni medicale, precum o tulburare hormonala. Un examen fizic si niste analize de sange pot duce spre identificarea acestor probleme.

 

Care sunt cauzele?

Desi problemele legate de kilogramele in plus apar in familie, nu toti copiii cu un istoric familial de obezitate sunt supraponderali. Copiii ai caror parinti sau frati sunt obezi au riscuri mai mari de a fi si ei obezi, insa acest lucru este in stransa legatura mai mult cu obiceiurile alimentare nesanatoase si cu sedentarismul.

In zilele noastre, din pacate, copiii petrec foarte mult timp fiind inactivi fizic. De exemplu, cei mai multi copii petrec cel putin 4 ore zilnic in fata televizorului. Pe masura ce jocurile video si calculatoarele devin tot mai populare, numarul orelor de inactivitate creste. Copiii obezi sunt predispusi la multe afectiuni, precum hipercolesterolemie, hipertensiune arteriala, boli cardiace, diabet, afectiuni ale oaselor si ale pielii (iritatii, infectii fungice, acnee).

 

Cum aflam daca un copil este obez?

Cea mai indicata persoana care poate sa confirme obezitatea la copii este medicul pediatru. Acesta ii va face IMC (indicele de masa corporala) si il va compara cu valorile standard. De asemenea, medicul va lua in considerare si varsta copilului si inaltimea.

 

Cum va puteti ajuta copilul daca este obez?

Daca aveti un copil obez, este foarte important sa-i comunicati acestuia suportul pe care i-l oferiti. Sentimentele copilului despre propria persoana sunt bazate de cele mai multe ori pe cele ale parintilor despre acestia, iar daca va acceptati copilul indiferent de greutatea pe care o are, acesta va avea o impresie mai buna despre sine. Este important sa discutati cu copilul despre greutatea lui si sa ii dati sansa sa-si exprime sentimentele.

Nu este recomandat ca parintii sa se detaseze de copii din cauza greutatii lor. In schimb, parintii trebuie sa se focalizeze pe schimbarea graduala a obiceiurilor alimentare si pe cresterea activitatii fizice a copilului si a familei. Prin implicarea familiei, fiecare membru invata sa aiba un stil de viata sanatos, iar acest lucru il face pe copilul obez sa nu se simta exclus.

 

Cum va puteti implica familia in obiceiuri sanatoase?

Obezitatea-la-copii---cum-o-combatemExista mai multe feluri prin care puteti implica intreaga familie in obiceiurile sanatoase, insa cresterea activitatii fizice este cea mai importanta. Iata cum puteti face acest lucru:
•Dati-le copiilor un exemplu. Daca un copil observa ca sunteti activ fizic si ca va distrati facand acest lucru, acesta isi va dori sa fie si el activ si sa ramana asa toata viata.
•Planuiti activitati fizice de familie: plimbari pe jos sau cu bicicleta ori inot.
•Fiti sensibil la nevoile copilului. Copiii supraponderali pot fi mai retrasi si sa refuze participarea la diverse activitati. Este important sa gasiti activitatile fizice pe care sa le iubeasca si care nu ii pun in posturi stanjenitoare sau sa fie prea dificil de realizat.
•Faceti un efort pentru a reduce timpul petrecut in activitati sedentare (televizor, jocuri video).

Oricare ar fi alegerile facute ca parinti pentru a ajuta un copil obez, scopul nu este sa faceti activitatea fizica in sine si sa urmati o dieta, ci sa alegeti din oportunitatile pe care le aveti in familie pentru a ramane activi si sanatosi.

 

Dr. Roxana Mateescu
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.