Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Hernia epigastrica – ce este si cum se manifesta

17 decembrie 2014
Share

Hernia epigastrica presupune o slabiciune la nivelul muschilor abdominali. Apare, in general, la nou-nascuti si se poate vindeca fara tratament pe masura ce copilul creste si muschii abdominali se consolideaza.

Hernia epigastrica este similara cu hernia ombilicala, cu exceptia faptului ca hernia epigastrica este localizata in partea inferioara a cutiei toracice, deasupra buricului (intre buric si zona pieptului).

Herniile epigastrice sunt prezente, de obicei, la nastere si pot disparea cu timpul. In plus, acest tip de hernie poate nici sa nu fie vizibila, cu exceptia cazului in care pacientul plange sau are o activitate care creeaza presiune abdominala.

Simptomele si tratamentul herniei epigastrice

Dupa cum punctam mai sus, hernia epigastrica prezinta foarte putine simptome si, in cele mai multe cazuri, nu este dureroasa. Poate fi observata o mica umflatura atunci cand pacientul are o activitate care ii solicita muschii abdominali. Totusi, in cazurile in care apar complicatii, pot fi prezente si simptome precum: greata, varsaturi, febra. In acest caz, hernia epigastrica are nevoie de interventie chirurgicala.

Cu toate acestea, cu exceptia cazului in care hernia ameninta sa devin o problema urgenta, interventia poate fi amanata pana in momentul in care copilul creste. Nou-nascutii nu tolereaza la fel de bine interventia, asa ca este recomandat sa se astepte o perioada mai lunga de timp.

Cand devine hernia epigastrica o urgenta?

hernia-epigastrica-2In momentul in care hernia ramane blocata atunci cand pacientul are o pozitie orizontala, aceasta problema se numeste hernie incarcerata. In timp ce hernia incarcerata nu reprezinta o urgenta, trebuie totusi sa cereti ajutorul medicului specialist. Hernia incarcerata este o urgenta in momentul in care devine o hernie strangulata, cand poate aparea si lipsa tranzitului intestinal. Hernia strangulata este prezenta in momentul in care tesutul care se umfla in afara muschiului nu mai este aprovizionat cu sange. Astfel, tesutul moare, apar durerile severe si simptomele de care aminteam mai sus. Interventia chirurgicala se realizeaza sub anestezie generala si, de obicei, se face laparoscopic.

Recuperarea in urma interventiei chirurgicale

Pacientii care sufera o astfel de interventie se pot intoarce la activitatea lor normala intre doua si patru saptamani. Pe parcursul acestei perioade, incizia trebuie protejata in timpul activitatilor care cresc presiunea abdominala. Printre aceste activitati se numara chiar si stranutul, tusea, plansul (mai ales in cazul in care copilul se inroseste la fata in urma efortului), varsaturile etc.

Ruxandra Dumitrescu

Sursa: Surgery.about.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.