Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Ce ne spun picioarele despre sanatate

25 noiembrie 2014
Share

De multe ori, tindem sa ignoram anumite simptome care, aparent, nu ridica semne de intrebare, aparand in zone ce prezinta mai putin interes. Insa, de multe ori, exista semne si simptome la nivelul picioarelor ce pot ascunde unele boli grave ce necesita tratament imediat.

 

Iata care sunt aceste semne si simptome:

Picioarele reci – daca picioarele dumneavoastra sunt mereu reci, unul dintre motive ar putea fi circulatia deficitara a sangelui ce poate surveni din cauze precum fumatul, hipertensiunea arteriala sau bolile cardiovasculare. Leziunile nervilor din cadrul diabetului necontrolat poate, de asemenea, sa duca la aparitia acestui simptom. Alte cauze pot include hipotiroidismul si anemia.

Durerea de picioare – atunci cand va dor dupa o zi lunga, puteti invinovati pantofii. Insa, durerea ce nu apare de la tocurile inalte, poate fi din cauza unei fracturi minore. De asemenea, si fragilizarea oaselor din osteoporoza pot creste acest risc.

Degetele de culoare rosie, alba sau albastra – Boala Raynaud poate cauza aceste coloratii variabile ce se pot intoarce la culoarea naturala. Cauza este reprezentata de ingustarea arterelor, denumita vasospasm. Stresul sau schimbarile de temperatura pot declansa vasospasmul, ce nu ridica, de obicei, alte semne de intrebare cu privire la sanatate. Boala Raynaud poate sa fie si in legatura cu artrita reumatoida sau cu afectiuni ale tiroidei.

Durerea de calcai – cea mai frecventa cauza a acesteia este reprezentata de fasciita plantara, o inflamatie la nivelul locului in care ligamentul lung se leaga de osul calcaiului. Durerea poate fi resimtita mai acut de dimineata la trezire si pune presiune pe picior. Artrita, exercitiile fizice intense si incaltamintea nepotrivita pot cauza, de asemenea, durere la nivelul calcaiului. Cauze mai rare ale durerii de calcai pot include o infectie, tumora sau fractura.

Ce ne spun picioarele despre sanatateGlisarea piciorului – uneori, primul semn al unei afectiuni poate fi reprezentat de o schimbare a modului in care mergem – “taratul” piciorului. Cauza poate fi pierderea senzatiei normale la nivelul piciorului, cauzata de lezarea nervilor periferici. Aproximativ 30% din aceste cazuri sunt din cauza diabetului. Insa, lezarea nervoasa poate sa apara si in infectie, devitaminizare si alcoolism. Alte cauze ale acestui semn includ afectiuni ale creierului, ale maduvei spinarii si ale muschilor.

Umflarea picioarelor – acest lucru apare de cele mai multe ori in cazul statului in picioare prelungit sau dupa un zbor lung cu avionul. Insa, uneori, acesta poate fi un semn ale unor afectiuni mai grave. Cauzele pot include o circulatie sanguina deficitara, o tulburare la nivelul sistemului limfatic sau prezenta unui cheag de sange. De asemenea, si afectiunile rinichilor sau ale tiroidei pot duce la umflarea picioarelor.

Arsurile la nivelul picioarelor – senzatia de arsura apare cel mai frecvent la diabetici, insa poate fi cauzata si de deficitul de vitamina B, boala cronica de rinichi, hipotiroidism sau de o circulatie deficitara.

Ranile care nu se vindeca – ranile de la nivelul piciorului care nu se vindeca sunt un semn de alarma al diabetului. Aceste rani sunt predispuse la infectie. Diabeticii ar trebui sa se spele si sa-si usuce picioarele in fiecare zi, precum si sa fie atenti daca a aparut vreo rana.

Durerea de la nivelul degetului mare – guta este o afectiune serioasa ce determina aparitia durerii bruste la nivelul degetului mare de la picior, impreuna cu roseata si umflarea acestuia. Osteoartrita este alta boala ce poate determina durere si umflare. Daca degetul mare este rigid, atunci ar putea fi vorba despre hallux rigidus, o complicatie a artritei.

 

Dr Mateescu Roxana
Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.