Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Va invinetiti prea usor? Aflati motivele

29 octombrie 2014
Share

Va asteptati sa vedeti pete purpurii la nivelul pielii atunci cand va loviti accidental, insa vanataia care apare la cea mai mica atingere poate fi alarmanta uneori. Nu va panicati. Exista anumite motive pentru care pot aparea vanataile usor.

 

Initial, o vanataie nou aparuta poate fi de culoare rosiatica. Apoi, culoarea se va modifica in albastru sau violet inchis in cateva ore, ca apoi sa devina galbena sau verde dupa cateva zile, pe masura ce se vindeca. O vanataie poate fi uneori dureroasa in primele zile de la aparitie, insa durerea se amelioreaza pe masura ce se vindeca. Datorita faptului ca pielea nu este lezata in cazul unei vanatai, nu exista riscul unei infectii. Descoperiti motivele care duc la invinetirea pielii.

 

1.  Aveti o piele subtire

Vanataile apar atunci cand vasele de sange de sub piele se sparg in urma unei lovituri ce apoi sangereaza sub piele. Daca aceasta si-a pierdut din colagen ca urmare a inaintarii in varsta, atunci este mult mai predispusa la diverse leziuni, chiar si dupa lovituri usoare.

 

2.  Luati unele medicamente

Aspirina, steroizii si anticoagulantele pot afecta timpul de coagulare a sangelui. Deci, atunci cand va loviti accidental cu genunchiul de marginea patului, veti sangera sub piele pentru o perioada mai lunga de timp decat de obicei.

 

3.  Pielea s-a deteriorat sub actiunea razelor UV

Pielea care a fost deteriorata de razele UV isi pierde din elasticitate si rezistenta, iar acest lucru duce la invinetirea mult mai rapida si mult mai evidenta.

 

4.  Ridicati greutati

Chiar daca nu ridicati o greutate foarte mare sau nu o simtiti in acel moment, aceasta poate duce la leziuni microscopice in fibrele musculare, ce apar sub forma de vanatai.

 

5.  Mostenire genetica

Multumesc, mama si tata. Acesta este cel mai important factor care determina invinetirea sau nu. Daca mamei dumneavoastra ii apar vanatai fara un motiv anume, atunci este probabil sa vi se intample acelasi lucru.

 

6.  Sunteti foarte palid

De fapt, pielea palida nu inseamna ca sunteti mai predispus la invinetire, doar ca orice mica decolorare sau modificare a pielii este mult mai vizibila decat in cazul persoanelor cu pielea mai inchisa la culoare.

 

Va invinetiti prea usor? Aflati motivele7.  Afectiune nedescoperita

Este foarte putin probabil, insa, uneori, o tendinta de invinetire poate fi un semn al unei tulburari de coagulare a sangelui sau leucemie. Insa, in acest caz, ar trebui sa prezentati si alte simptome. Daca inainte va aparea greu o vanataie in urma unei lovituri, iar acum apare foarte usor si nu gasiti nicio explicatie pentru ea, atunci este necesar sa consultati un medic.

 

Sunati medicul daca vanataia: este insotita de umflare sau durere foarte mare, in special daca luati medicamente de subtiere a sangelui (anticoagulante); apare usor sau fara un motiv anume; este dureroasa si localizata sub unghii; nu se amelioreaza in doua saptamani sau nu dispare complet in trei sau patru saptamani.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.