Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Aveti imunitatea scazuta? Iata de ce!

13 octombrie 2014
Share

Un sistem imunitar scazut este un sistem imunitar care nu functioneaza asa cum ar trebui, mai ales ca rolul lui este de a proteja organismul impotriva infectiilor si cancerului. Sistemul imunitar trebuie sa primeasca o atentie deosebita, acesta fiind cel mai important pas in ceea ce priveste rezistenta la boli si reducerea sensibilitatii la raceli, gripe etc. Sprijinul acordat sistemului imunitar presupune un stil de viata sanatos, managementul corect al stresului, exercitii fizice, o dieta corecta si utilizarea adecvata a suplimentelor nutritive.

Raciti foarte usor, de mai mult de doua ori pe an? Suferiti de infectie cronica? Va confruntati foarte des cu aparitia herpesului bucal sau genital? Aveti glandele limfatice umflate uneori? Va simtiti obositi mai tot timpul? Daca raspunsul la toate aceste intrebari este pozitiv, acesta este un semn ca sistemul imunitar are nevoie de sprijin.

Care sunt cauzele unui sistem imunitar scazut?

Functia imuna diminuata poate avea mai multe cauze, printre care stresul emotional, factorii de stres fizic – somn inadecvat, expunerea la anumite substante chimice in mediul de lucru, expunerea la radiatii, tratamentul cu anumite medicamente, transfuzii de sange, interventii chirurgicale etc.

Obiceiurile alimentare au, de asemenea, un impact deosebit asupra sistemului imunitar. Consumul de alcool, de zahar rafinat sau un aport inadecvat de vitamine, minerale, proteine duce la o performanta scazuta a sistemului imun. In plus, imbatranirea biologica contribuie la o scadere a functiei imune, in special dupa varsta de 40 de ani.

Semnele si simptomele scaderii sistemului imunitar

secundaraUn sistem imunitar deficitar se poate manifesta in nenumarate moduri. Fie poate exista o imunodeficienta genetica, fie una dobandita. In ambele cazuri, capacitatea organismului de a raspunde la agentul patogen, tumori sau leziuni tisulare depinde de natura afectiunii, de modul in care sunt afectate componentele sistemului imunitar si in ce masura se intampla acest lucru. V-ati putea pune un semn de intrebare in momentul in care va confruntati cu uscarea pasajelor nazale. Poate suna neplacut, dar mucusul reprezinta un fel de capcana pentru virusuri. In cazul in care pasajele nazale sunt uscate, germenii pot patrunde mult mai usor. Daca problema este temporara, utilizati o solutie salina.

Cum putem preveni scaderea imunitatii?

Exista moduri naturale prin care ne putem consolida sistemul imunitar. Este foarte important sa va odihniti in mod corect, deoarece corpul intinereste si organismul se intareste atunci cand este in repaus. Avem nevoie de cel putin sapte ore de somn pe noapte. Trebuie sa invatati sa manageriati stresul intr-un mod corect. Exista studii care demonstreaza ca depresia poate afecta organismul si poate slabi sistemul imunitar. Alimentatia si orele regulate de masa nu trebuie nici ele trecute cu vederea. Oferiti-i organismului vitaminele de care are nevoie si luati intotdeauna suplimentele care ii lipsesc. Intrebati medicul specialist care sunt vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie odata cu inaintarea in varsta.

De exemplu, femeile au o nevoie suplimentara de calciu si de acid folic. Consumati fructe si legume proaspete, deoarece acestea sunt o sursa nemaipomenita de antioxidanti: vitaminele A, C, E etc. Consumati produse lactate, fructe de padure, cereale integrale si carne bogata in proteine. Beti apa pentru a va mentine organismul hidratat si pentru a elimina toxinele.

Ruxandr Dumitrescu

Surse: Diagnose-me.com; Prevention.com; Doctormurray.com 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.