Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

De ce este important sa dormim cel putin 7 ore pe noapte

10 octombrie 2014
Share

O noapte intreaga de somn nu este un lux, ci o conditie primordiala pentru echilibrul hormonal. Somnul insuficient creste riscul aparitiei unor afectiuni grave, precum cele vasculare, diabet, cancer, accident vascular cerebral, depresie si obezitate.

 

Oamenii de stiinta sunt de parere ca somnul are un rol esential in reglarea metabolismului. In timpul lui este eliberat hormonul de crestere, care ajuta la arderea grasimilor stocate in tesuturi. Vestea trista este ca sunt de ajuns doar doua nopti in care sa nu dormim suficient pentru ca leptina, hormon secretat de tesutul adipos asociat senzatiei de satietate, sa scada cu 20 de procente, iar grelina, hormon secretat de stomac asociat senzatiei de foame, sa creasca cu 30 de procente. Prin urmare, privarea de somn va provoca incetinirea mecanismelor raspunzatoare de satietate si stimularea celor raspunzatoare de ingestia alimentelor si de stocarea grasimilor.

Leptina, responsabila de controlul energiei consumate

Eliberarea leptinei ii semnaleaza creierului ca stomacul este plin si ca trebuie sa inceapa metabolizarea nutrientilor, deci fabricarea si stocarea energiei. In timpul somnului, concentratia de leptina creste, indicandu-i creierului ca organismul dispune de suficienta energie si ca nu e necesar sa declanseze senzatia de foame. In schimb, daca nu am dormit suficient, concentratia de leptina scade, ceea ce va fi interpretat de creier ca un semnal pentru lipsa de energie. In consecinta, creierul va declansa senzatia de foame, in ciuda faptului ca noi nu avem cu adevarat nevoie de hrana in acel moment. Mai mult, caloriile ingerate vor fi stocate sub forma de grasime.

Grelina ne „dicteaza” cand sa ne fie foame

Celalalt hormon implicat in reglarea apetitului, grelina, are efectele inverse leptinei, amplificand senzatia de foame. Acest hormon transmite catre creier informatia ca avem nevoie de hrana, ca nu este necesar sa arda calorii si ca trebuie sa stocheze energia sub forma de grasime. In timpul somnului, concentratiile de grelina scad, intrucat consumul de energie este mult mai mic decat in timpul starii de veghe. Ca si consecinta, persoanele care nu dorm suficiente ore vor acumula grelina in organism, iar creierul va interpreta ca organismul are nevoie de energie. Senzatia de foame poate fi astfel continua.

Lipsa somnului = lipsa energiei

Somnul insuficient provoaca si o apetenta crescuta pentru alimentele bogate in calorii si in carbohidrati. In plus, persoanele private de somn sunt mai putin active din punct de vedere fizic, ceea ce duce la un consum de calorii destul de scazut. Luate impreuna, cresterea apetitului si diminuarea activitatii fizice nu pot avea alta consecinta decat acumularea kilogramelor in plus. Concluzia? Dereglarile hormonale reprezinta una dintre principalele cauze ale supraponderalitatii, alaturi de alimentatia haotica si sedentarism. 7-8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru a tine la distanta acest tip de dezechilibre.


Pentru a nu fi predispusi la obezitate, copiii trebuie sa doarma 10-11 ore pe noapte. Asa ca nu-i inscrieti la foarte multe activitati extrascolare si reduceti la maximum timpul pe care si-l petrec in fata calculatorului.

Text: Oana Anghel

Sursa: Jillianmichaels.com

 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.