Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Doamnelor, fiti selective in alegerea pantofilor! Tocurile inalte dauneaza sanatatii

7 august 2014
Share

Pantofii cu toc inalt pot fi tentanti, mai ales ca persoana care-i poarta va parea mai inalta si va arata mai bine, insa cu ce pret? Tocurile inalte pot cauza probleme serioase ale picioarelor sau le pot agrava pe cele deja existente. Durerea de picioare sau de spate sunt cele mai frecvente probleme care apar la persoanele care poarta tocuri prea inalte.

Este recomandat sa purtati tocuri inalte doar la ocazii speciale, in niciun caz la serviciu sau in activitatile de zi cu zi. Picioarele si corpul va vor multumi si veti economisi timp si bani la vizitele medicale. Fiti selective cu pantofii pe care ii purtati, prevenind astfel problemele de mai tarziu. Si asta pentru ca tocurile inalte vor afecta, in timp, anumite parti ale corpului, putand cauza complicatii care vor provoca dureri si vor necesita tratament indelungat. Va prezentam care parti ale corpului au de suferit in urma purtarii tocurilor inalte.

·         Spatele

Curba normala in forma de S a spatelui atenueaza socurile, reducand astfel stresul asupra vertebrelor. Tocurile inalte cauzeaza aplatizarea coloanei vertebrale lombare si o deplasare posterioara a coloanei cervicale si toracice. Pantofii cu toc inalt determina o pozitie a corpului spre fata, iar raspunsul corpului la acest lucru este micsorarea curbei coloanei lombare pentru a mentine o postura corecta. Alinierea incorecta poate duce la uzarea muschilor si la dureri de spate.

·         Soldurile

Muschii flexori ai soldurilor sunt situati in partea anterioara a coapselor. Acestia sunt fortati sa lucreze mai intens si mai mult pentru a va ajuta sa mergeti, deoarece picioarele sunt tinute in jos si, astfel, a fost redusa forta de a mobiliza corpul catre fata. Daca muschii flexori ai soldurilor sunt suprasolicitati in mod constant, acestia se pot scurta si poate aparea o contractura. In cazul unei contracturi, poate aparea aplatizarea coloanei lombare.

·         Genunchii

Osteoartrita genunchilor este de doua ori mai frecventa in randul femeilor si se pare ca un factor de risc este reprezentat si de tocurile inalte. Genunchiul sta flectat, iar tibia este indreptata spre interior atunci cand purtam tocuri inalte. Aceasta pozitie pune o forta compresiva inauntrul genunchiului, generand o forma de osteoartrita. Daca aveti deja osteoartrita, este bine sa evitati purtarea tocurilor inalte.

·         Gleznele

tocuri inalteTocurile inalte limiteaza miscarea si forta articulatiei gleznelor. Muschii gambei sunt scurtati din cauza inaltimii tocurilor. Muschii scurtati determina scaderea fortei exercitata la impingerea piciorului pe pamant. Pozitia gleznei poate, de asemenea, sa determine contractia tendonului de la calcai. Acest lucru poate cauza tendinita ahileana.

·         Labele picioarelor

Laba piciorului intr-o pozitie decliva duce la o crestere semnificativa a presiunii asupra talpilor. Aceasta presiune creste odata cu inaltimea tocurilor. Purtarea de tocuri cu dimensiuni de 10 cm poate creste aceasta presiune cu 76%. Presiunea crescuta poate duce la dureri sau la deformari ale picioarelor.

Incaltamintea ideala ar trebui sa aiba un toc de 2-3 centimetri, sa fie confectionata din material mai moale, sa aiba talpa flexibila si moale, sa aiba bot rotund si, mai ales, sa fie pe numarul piciorului, tinand cont ca aproape 90% dintre femei poarta incaltaminte cu numere mai mici decat ar trebui.

·         Pielea si degetele

Partea din fata a pantofilor cu toc determina in mod frecvent aparitia basicilor sau a bataturilor. Daca va uitati la degetele unui bebelus, veti observa ca acestea sunt mai distantate, in timp ce degetele unui adult sunt mai apropiate. Acest lucru se intampla din cauza incaltamintei inadecvate.

·         Postura

Un pantof cu toc inalt va pune piciorul intr-o pozitie de flexare plantara (in jos), punand multa presiune asupra partii din fata a piciorului. Acest lucru inseamna sa fortam restul corpului sa-si mentina echilibrul. Partea de jos a corpului este pozitionata in fata si, pentru a compensa acest lucru, partea superioara trebuie sa stea mai in spate pentru a se mentine echilibrul. Insa aceasta nu este pozitia normala a corpului.

·         Mersul

In timpul mersului, piciorul este fixat in jos si, in consecinta, nu putem impinge cu aceeasi forta. Acest lucru face ca muschii flexori ai soldurilor sa faca un efort mai mare de miscare si imping corpul in fata. De asemenea, si genunchii tind sa stea mai flexati, iar muschii acestora fac un efort crescut.

Un studiu pe un esantion de 2.000 de persoane, dat publicitatii de Societatea Podologilor Englezi, a demonstrat ca un sfert dintre femei poarta tocuri inalte aproape zilnic. Cei mai periculosi pantofi sunt cei care au tocul nu doar inalt, ci si foarte subtire, caz in care pericolul unor luxatii sau fracturi este extrem de ridicat.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.