Revista care te menține sănătos

ORL

Tuse nocturna: cauze si simptome

18 ianuarie 2018
Share

Tusea nocturna apare, bineinteles, pe timp de noapte, atunci cand pacientul sta intins in pat. Fiziologic, prin tuse este expulzat aerul din plamani, astfel incat caile respiratorii sa fie mentinute curate. Tusea nocturna ar putea fi un simptom al bolilor care afecteaza in special plamanii sau gatul, dar si al unei stari generalizate cum ar fi gripa sau raceala. Inflamatia care poate aparea la nivelul plamanilor sau gatului ca urmare a fumatului reprezinta, de asemenea, o cauza frecventa a tusei nocturne. In cazul fumatorilor, se produce mucus in exces pe caile respiratorii, iar plamanii incearca in mod constant sa le mentina curate. Odata cu renuntarea la fumat, acest simptom dispare complet.

In cazuri rare, tusea nocturna poate fi un simptom al unei infectii serioase la nivelul plamanilor, gatului, dar si al insuficientei cardiace congestive. Cand este insotita de sange, poate fi un semn al cancerului pulmonar.

Alte conditii ale aparitiei tusei nocturne

In functie de cauza, tusea nocturna ar putea fi insotita de stranut, dificultati de respiratie, respiratie suieratoare etc. In unele cazuri, poate fi un semn al unei conditii ce poate pune viata in pericol, precum edemul pulmonar sau infectie respiratorie severa. Daca tusea nocturna este insotita de durere in piept, febra mare sau probleme severe de respiratie, trebuie neaparat sa solicitati ajutor de urgenta.

Alte simptome care pot aparea odata cu tusea nocturna

Tusea nocturna poate fi insotita si de alte simptome care variaza in functie de afectiune. Printre acestea se numara tusea insotita de sange, tusea insotita de mucus de culoare verde, durere in gat, nas infundat sau congestie nazala. In plus, tusea nocturna poate fi insotita de senzatia de arsura in piept, febra, frisoane, simptome asemanatoare gripei, voce ragusita, indigestie, transpiratii nocturne etc.

Tusea nocturna: cauze

Reactiile alergice sunt o cauza comuna a tusei nocturne. Astfel de reactii pot aparea ca urmare a expunerii la polen, par de animale, alimente, medicamente. Amintim aici si cauzele inflamatorii ale tusei nocturne: bronsita acuta, BPOC-ul, infectiile respiratorii virale, gripa, pneumonia, tuberculoza etc.

 

Tuse nocturna: cauze si simptomeComplicatii care pot aparea

Tusea nocturna poate fi, asa cum aminteam mai sus, semnul unei afectiuni mai grave. Printre complicatiile care pot aparea se numara tulburarile de somn, somnolenta excesiva pe timpul zilei, insuficienta cardiaca, un nivel scazut de oxigen in sange, insuficienta respiratorie, raspandirea infectiei etc.

 

Sfaturi pentru usurarea tusei

Inainte de a adormi, incercati sa consumati ceaiuri din plante (fara cofeina) cu miere care calmeaza gatul. Incercati sa dormiti pe-o parte, si nu pe spate sau pe burta, aveti grija la nivelul umiditatii din camera in care dormiti, acesta trebuie sa fie in jur de 40 – 50%. Daca sunteti alergici, aveti grija la praf, la parul de animale, la acarieni etc.

 

Ruxandra Raica
Surse: healthgrades.com; webmd.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.