Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cum sa combateti germenii din toata casa

3 iulie 2014
Share

Credeati ca masina de spalat este cel mai curat loc din casa? Ganditi-va din nou. Rufele murdare pot umple masina de spalat – si urmatoarele rufe – cu bacterii si virusuri. Pentru a mentine curatenia, porniti masina de spalat goala, impreuna cu o masura de inalbitor, o data pe saptamana. Pentru a distruge germenii, spalati si uscati lenjeria la cea mai inalta temperatura pe care o suporta materialul.

Germenii se asaza oriunde – in special pe lucrurile atinse de toata lumea, precum telefoanele, masutele de cafea sau telecomenzile. Curatati-le mai des cu servetele dezinfectante. Folositi o carpa din microfibre pentru a indeparta praful de pe ecranul televizorului. Aspirati resturile de mancare imediat, pentru a preveni patrunderea bacteriilor in covor.

 

Acordati mare atentie prosoapelor

  • Daca un prosop este folosit de o singura persoana, spalati-l o data pe saptamana. Insa daca o persoana este bolnava, spalati-l dupa fiecare utilizare.
  • Spalati prosoapele de la sala de fitness dupa fiecare antrenament.
  • Si cele de bucatarie trebuie spalate separat de lenjerie intima si de prosoapele de baie.
  • Inlocuiti prosoapele de maini la cateva zile sau chiar in fiecare zi daca aveti musafiri.
  • Scoateti prosoapele la aer pe balcon pentru o uscare corecta.
  • Spalati lenjeria de pat cel putin o data pe saptamana in apa fierbinte – mai des daca cineva este bolnav.
  • Tineti departe alimentele de dormitor. Resturile atrag moliile si bacteriile.

 

Combateti germenii din dormitor

  • Spalati lenjeria de pat cel putin o data pe saptamana in apa fierbinte – mai des daca cineva este bolnav.
  • Tineti departe alimentele de dormitor. Resturile atrag moliile si bacteriile.

 

Curatati manerele usilor

Germenii se raspandesc repede pe clantele de la usa, manerele de la dulapuri, pe intrerupatoare si lampi. Dezinfectati aceste suprafete o data pe saptamana cu servetele dezinfectante. Faceti acest lucru mai des daca aveti musafiri sau daca cineva este bolnav.

 

Dezinfectati biroul

Tastatura de la calculator si telefonul sunt cele mai expuse la microbi, in special daca le folositi impreuna cu cineva de la locul de munca. Scuturati sau aspirati tastatura mai des, pentru a indeparta mizeria, apoi folositi un servetel pentru a o dezinfecta. Sau puteti gasi o protectie pentru tastatura pe care nu uitati s-o spalati.

 

Dezinfectati camera copilului

Copiii imprastie germenii si microbi si se contamineaza repede. O data pe saptamana, stergeti toate suprafetele din camera copilului cu servetele dezinfectante sau spray. Daca aveti un bebelus, asigurati curatenia spatiului de schimbare a scutecului,al patutului si jucariilor de plastic. Lasati dezinfectantul sa actioneze cel putin 30 de secunde si apoi indepartati cu prosoape de hartie sau cu o carpa umeda, curata.

 

Dezinfectati chiuveta din bucatarie

Chiuveta din bucatarie reprezinta al doilea loc plin de bacterii din casa. Buretele de vase este pe primul loc. Bacteriile de pe resturile de carne si alte alimente se inmultesc in chiuveta. Frecati chiuveta cu o solutie dezinfectanta in fiecare zi. Buretele de vase il putem uda si pune in cuptorul cu microunde timp de 2 minute in fiecare zi pentru a distruge orice E. coli sau Salmonella ce stagneaza acolo.

 

Cum sa combateti  germenii din toata casaMentineti mesele curate

Curatati mesele din bucatarie in fiecare zi dupa ce faceti mancare. In primul rand, spalati-le cu apa fierbinte si sapun pentru a indeparta orice urma de murdarie. Apoi folositi o masura de inalbitor intr-o galeata cu apa pentru a le dezinfecta. Pentru a tine departe germenii de mese, nu puneti pe ele genti, laptopuri, telefoane, scrisori sau alte lucruri pe care le folositi afara.

 

Curatati toaleta in fiecare saptamana

Daca lasati capacul ridicat de la toaleta atunci cand trageti apa, riscati sa imprastiati toti germenii in toata baia, inclusiv pe periuta de dinti. Pentru a limita germenii periculosi, curatati toaleta in fiecare saptamana si lasati capacul jos. Folositi o carpa uda pentru a curata toaleta pe exterior si o perie de toaleta pentru curatarea interiorului.

 

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.