Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Cum ne dam seama ca avem anemie

26 martie 2014
Share

Anemia nu este o boala, ci o manifestare a unui mare numar de afectiuni, foarte diverse atat ca mecanism de producere, cat si ca gravitate. De aceea, chiar in formele ei aparent usoare, anemia trebuie investigata cu mare atentie, pentru a-i depista cauzele si a le trata.

Dupa cauze, anemiile sunt de trei feluri: prin pierderi de sange (hemoragii), prin sinteza (eritropoieza) deficitara a eritrocitelor (celulele sangvine rosii), prin distrugerea excesiva a acestora. Pierderile de sange pot fi acute si in cantitati importante, produse prin plagi accidentale, ulcer gastric sau duodenal perforat, ruptura de varice esofagiene, interventii chirurgicale ample. Pot fi si cronice, adica repetate pe o perioada mai lunga. Primele aduc de urgenta bolnavul la spital, iar cauza este rapid depistata si indepartata. Micile hemoragii repetate pot fi singurul semn al unor afectiuni grave (ulcer gastro-duodenal, ciroza hepatica etc.), deci nu trebuie ignorate.

Pierderile cronice sunt foarte periculoase. Fiind inconstante si in cantitati mici, sunt trecute cu vederea sau asociate unor cauze banale: periajul dintilor (sangerari gingivale), un efort fizic mai mare ori o cistita usoara (sangerari urinare discrete), un hemoroid „mai vechi”. Pacientul amana mult timp consultatia si, astfel, se poate ajunge la o anemie destul de grava.

Menstruatia, cauza frecventa a anemiilor usoare si severe

O mentiune speciala trebuie facuta sangerarilor menstruale, cauza foarte frecventa a unor anemii de la usoare la foarte severe. Notiunea de ciclu regulat presupune succesiunea menstrelor la intervale de circa 30 zile, cu variatii de maximum 2-3 zile, si menstre de 3-5 zile, niciun fel de sangerare intre menstre. Orice anemieabatere de la acesti parametri impune consultarea medicului ginecolog, care va efectua o ecografie abdominala si/sau una intravaginala, dar neaparat si consultarea unui specialist endocrinolog. Tulburarile de ciclu menstrual sunt in principal o problema endocrinologica, uneori complexa. Pierderile de sange pe cale genitala stau la baza celor mai multe cazuri de anemie persistenta de care sufera femeile, cauza putand fi ovarul polichistic (la varstele tinere), fibromul uterin (dupa 35-40 de ani) sau endometrioza (atentie – poate da si sangerari rectale).

Celelalte doua tipuri de anemii se produc prin distrugerea celulelor rosii sau prin inlocuirea insuficienta a celulelor imbatranite, distruse de organism in mod normal. Constituie boli cu evolutie grava daca nu sunt prompt si complet tratate. Din fericire, sunt mult mai rar intalnite.

Semne si simptome

Semnele si simptomele unei anemii nu sunt nici foarte evidente, nici foarte specifice:

  • Astenie fizica si psihica;
  • Somnolenta sau iritabilitate;
  • Dificultati de concentrare si scaderea performantelor profesionale;
  • Ameteli, dureri de cap, palpitatii, senzatie de sufocare la eforturi fizice moderate.

Cum se stabileste diagnosticul corect ale anemiilor

Diagnosticul unei anemii se face, in primul rand, pe baza hemoleucogramei si a sideremiei (fier seric), analize care identifica anemia, tipul si gravitatea acesteia. Pornind de la o discutie amanuntita cu pacientul, medicul va recomanda investigatiile suplimentare in scopul determinarii cu exactitate a bolii care a produs anemia. Contrar conceptiei populare, o anemie nu se combate doar cu „fier” (uneori, fierul este chiar contraindicat). Tratamentul corect al unei anemii depinde strict de precizia diagnosticului si se face la fel de strict, numai indicat si  monitorizat de medic. Pe de alta parte, indiferent de tipul anemiei, o alimentatie completa si diversificata (produse animale si vegetale) este indispensabila. In concluzie, trebuie retinut ca anemiile pot fi semnalul unui numar foarte mare de afectiuni.

 

Chiar daca semnele si simptomele anemiei nu par a fi ingrijoratoare, daca sunt tot mai frecvente si mai ales daca par a se insoti de simptome ale altor boli sau suferinte, trebuie sa ne prezentam la medic (de preferat medicina interna, specialitate cu o arie larga).

Dr. Mihai Corneliu Ungureanu

Medic specialist medicina interna

Clinica de Diagnostic Gral

Tel: 021/323.00.00

www.gralmedical.ro

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.